Шиитските бунтовници в Йемен държат президента в плен в дома му

На 21 януари шиитските бойци превзеха президентския дворец

21.01.2015 | 16:38 Редактор: Ирина Георгиева
Шиитските бунтовници в Йемен държат президента в плен в дома му

Шиитски бунтовници превзеха президентския дворец в Йемен и сега държат президента "в плен" в дома му, заявиха неговите съветници на 21 януари. Това поставя под въпрос кой всъщност управлява най-бедната страна в арабския свят, пише Associated Press.

Президентът Абд Рабу Мансур Хади "не може да напусне дома си", след като бунтовниците хуси са отстранили охранителите му и са сложили за охрана свои хора.

Ситуацията в Йемен достигна до точка, от която няма връщане.  Хади е топ съюзник на САЩ във войната срещу Ал-Кайда в Йемен. Изглежда обаче са се изчерпали възможностите за управлението на страната, месеци след като хусите започнаха светкавична война в цялата страна през септември. 

Съветниците на Хади допълват, че хусите са дали списък с искания към Хади, искайки постове на вицепрезидент и няколко ключови правителствени поста.

На 21 януари шиитските бойци превзеха президентския дворец.

Междувременно друг сътрудник на йеменския президент твърди, че Хади не е задържан в дома си от шиитските бунтовници, цитиран
от БТА, позовавайки се на Reuters.

Служителят, пожелал да запази анонимност, каза, че Мансур Хади се е срещнал с високопоставен представител на хусите. До 
няколко часа президентът ще вземе решения, които ще удовлетворят исканията на бунтовниците и ще решат всички проблеми с тях, 
добави той.