И RBS напуска Азия

След Standard Chartered, още една британска банка напуска азиатския пазар. RBS ще насочи усилията си върху местния пазар.

12.01.2015 | 17:16 Редактор: Делян Петришки
И RBS напуска Азия

RBS обмисля да се раздели с голяма част от корпоративното си банкиране в Азия, каза за Bloomberg човек, запознат с намеренията на банката.  

Главният изпълнителен директор на банката Рос Макюън е присъствал на редица срещи в Сингапур днес, на които е обсъждал начините, по които да намали размера на азиатския бизнес на RBS.

Банката разполага с близо 2 000 служители в Азиатско-Тихоокеанския регион, които могат да бъдат засегнати от промените, твърди информираното лице.

Говорителят на RBS отказа коментар по информацията, но от кредитора съобщиха преди месец, че закриват японското си подразделение за търговия.

Едно поне е сигурно. Откакто Макюън пое кормилото на управление през 2013, банката продава подразделения и реже работни позиции на пазарите извън Великобритания. Той иска от RBS да се фокусира върху вътрешния пазар.

Кредиторът вече сви операциите по корпоративно и институционално банкиране, в който бизнес бе съсредоточена голяма част от инвестиционната дейност на банката.

Какви са причините за намаляването на мащаба на трезора и неговото преструктуриране? Това е опит за справяне със загубите от една страна, а от друга се дължи и на растящия регулаторен натиск.

Една от целите на Макюън е връщането на банката изцяло в частни ръце. 80% от RBS са още в ръцете на британските данъкоплатци.