RBS се изтегля от Азия

Банката свива бизнеса си извън Великобритания

12.01.2015 | 17:03 Редактор: Велко Каменов
RBS се изтегля от Азия

RBS ще продаде по-голямата част от бизнеса си за корпоративно банкиране в Азия, предаде Bloomberg. Хора, пожелали да останат анонимни, разкриват, че на 12 януари 2015 г. главният изпълнителен директор на RBS Рос Макюън е провел срещи в Сингапур, чиято цел е намирането на начини да свиване на дейността на банката в Азия. Действията на британската банка може да се отразят на 2000 служители, които работят за RBS в 10 различни държави в Азия. Въпреки сериозния брой служители в региона, делът на активите на RBS в Азия като процент от всички активи на банката е едва 5%.

Стратегията на главния изпълнителен директор на банката е RBS да свие дейността си на пазари, които не са от голяма важност за нея и да се фокусира над вътрешния пазар във Великобритания. Целта, поставена пред банката от главния изпълнителен директор, е активите на RBS във Великобритания да се увеличат от 60% на 80%. RBS вече обяви, че ще се изтегли от Япония, а миналата година освободи по-голямата част от екипа, който се занимаваше с дълговите капиталови пазари в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка.

През септември 2014 г. дъщерното дружество на RBS в САЩ Citizens Financial осъществи първично публично предлагане. По този начин бяха набрани 3 милиарда долара.

Рос Макюън се надява, че с увеличаването на капитала на банката тя отново ще премине в частни ръце. В момента 80% от банката е притежание на данъкоплатците във Великобритания.