Ще отпаднат ли Русия и Бразилия от групата БРИК

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

09.01.2015 | 16:49 Редактор: Георги Стоянов
Ще отпаднат ли Русия и Бразилия от групата БРИК

За какво става въпрос?

Шери Ан: С две думи Русия и Бразилия не се представят толкова добре. Руската икономика се очаква да се свие с 1,8% през тази година.

Бразилия ще има растеж от под 1% и това разбира се, е в ярък контраст с Китай, който се очаква да постигне солиден растеж от 7%. Индия – 5,5%.

Още по темата

Така че Джим О’Нийл казва, че той се изкушава да нарече тази група страните ИК и че ако следващите 3 години са като последните 3 години, той може да направи това през 2019.

Както виждате растежът през тази година няма да е добър, нито в Русия, нито в Бразилия.  

Определено растежът в тези страни ще е меко казано анемичен. Отрицателен ръст ето там. Според теб това ли са новите нива на нормален растеж за Русия и Бразилия?

Шери Ан: Анализаторите не мислят, че растежът ще остане такъв. Те очакват леко съживяване в Бразилия и Русия.

Според тях заради солидния растеж в Китай и Индия – средният годишен растеж на страните от групата през това десетилетие ще е около 6%, което е два пъти повече в сравнение с растежа на страните от Г-7.

Така че всички биха били щастливи от растеж, като този на страните от БРИК. Според анализаторите БРИК ще остане доминантната сила в глобалната икономика.

Ок. Не само китайската икономика обаче расте. Фондовите пазари също отбелязаха силен ръст. Но как се представя китайският пазар в сравнение с пазарите на останалите икономики от БРИК?

Шери Ан: Китайският пазар преживява разцвет през последните няколко месеца. Виждаме че китайският фондов пазар, като пазарна капитализация, е вече над 10 пъти по-голям от руския.

Виждаме че пазарната капитализация в Китай достига 5,1 трилиона долара. Пазарната капитализация на Бразилия е едва 775 – 776 милиарда долара и това е така, защото цената на китайските активи расте, тъй като там очакваме  разхлабена монетарна политика.

В същото време валутите на Бразилия и Русия отслабват и това увеличава цената за кредитирането в тези страни.