Най-новият небостъргач в Ню Йорк

Bloomberg представя One57 - най-новият, най-висок, най-тънък и най-скъп небостъргач в Голямата ябълка

03.10.2014 | 12:06 Редактор: Виктория Крумова
Най-новият небостъргач в Ню Йорк

Това е най-високата сграда, която сме правили. Все едно сте в самолет. Мисля, че някои хора имат чувството, че са крале, защото са на високо. Това не е центърът на града, не е проект, който можете да видите като една и съща кула от всяка една точка. Важността на този проект е адресирана към Central Park.

Аз съм Кристиан де Порцампарк и съм архитект на One57.

По този начин от всяка страна разбирате къде е север, къде е юг и изток и запад. Разполагате с една сграда ориентир.

One57 е първата от 7 нови супер-високи кули, около "57 улица" в Ню Йорк.  От части формата на сградата е такава, защото самото място не е квадратно, правоъгълно. То е ъгъл. Аз направим поредица от извивки, приличащи на каскада. По този начин се включи всички обеми и да ги обедини, така че малката странична част и горната имат една и съща динамика от извивки, обърната към Central Park.

Мезонет тук е продаден за рекордните 90 милиона долара.

Разликата между запад и изток беше да има някаква игра на триъгълници, както пикселите на снимка. Понякога казвам, че прилича на картините на Густав Климт, австрийският художник, който би използвал няколко различни цветове стъкло, правейки анимирана фасада, която да показва, че имате много етажи, много хора.

Създателят Гари Барнет прекарал 10 години в сглобяване на обекта.

Гари Барнет от Extell взе дейно участие във всичко това. Той ми каза „ Много съм добър с цветовете. Не можете да ме измамите с цвета на стъклото.“ И той позна, беше истина, че с линиите във всекидневната, имате някои леки разлики в цвета на тревата в Central Park. Трябваше да има разлики, което беше неприемливо. Така, че обединихме стъклото от север. Усеща се добра приемственост, добро постижение и, бих се изразил, благодарност към града. Не претендирам това да променя Манхатън, но наистина ще се бъде разпознаваема на това място.