Най-четеното от терминала на Bloomberg за 17 септември

PBOC налива ликвидност в петте най-големи банки

17.09.2014 | 12:50
Най-четеното от терминала на Bloomberg за 17 септември

Китайската централна банка се присъедини към европейският централен трезор в увеличаване на ликвидността като мярка срещу отслабващия ръст.

Така Пекин което подчерта различията в посоките между двете най-големи икономики в света, след като САЩ намаляват стимулите.

Централната банка на Китай налива 500 млрд юана /81 млрд долара/ в най-големите банки на страната, съобщава Bloomberg, цитирайки официално лице, запознато със случая. Това е сигнал за засилването на тревогата от икономическо забавяне.

Решението бе взето в навечерието на съобщението, очаквано от Джанет Йелън за още 10 млрд долара съкращение в програмата за изкупуване на облигации тази седмица.

Луис Куиджис от RBS казва, че действията на PBOC приличат на количествени облекчения с китайска окраска.

"Заплахата в това, че ръстът се забавя под удобното за политиците ниво и това ще изисква по-нататъшни стимули", добавя Куиджис, цитиран от Bloomberg.

PBOC ще налее по 100 млрд юана във всяка от петте най-големи банки на страната за период от три месеца, съобщил неназованият източник на Bloomberg, поискал да не бъде идентифициран, защото решението не е официално обявено.

"Това показва как валутната политика на Китай върви към облекчения, които може да продължат цялата следваща година", казва Хуа Чанчун, икономист за Китай в Nomura Holdings Хонконг.

Липсата на официално съобщение показва, че PBOC не иска да изпраща погрешен сигнал, добавя Хуа.

Сайтът Sina.com съобщи преди това за финансовата инжекция и че централната банка не е отговорила на въпросите.

 

Не всички анализатори разглеждат действията на PBOC като облекчения.

Чан Джиан, главен икономист за Китай на Barclays Plc в Хонконг смята, че това е обичайна операция по засилване на ликвидността.

В мейл до Bloomberg той обяснява, че се очаква повишено търсене на пари в брой за предстоящия национален празник, 1 октомври.

Денят на създаването на Китайската народна република е най-важният държавен празник на Китай.

Отбелязва се много тържествено с участието на партийните и държавни ръководители. През 2014 той ще бъде отбелязан за 65-и пореден път.

 

Най-големите банки

Петте най-големи банки в Китай са Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Agricultural Bank of China Ltd., China Construction
Bank Corp., Bank of China Ltd. и Bank of Communications Co.

Пресофисите и на петте кредитори отказаха коментар.

“С ръст, показващ забавяне и ударът на регулаторите по сивото банкиране, изглежда PBOC се опитва да намали разходите на избрани кредитни институции и сектори без да предизвика повишаване на цените в имотния сектор” - коментира Дейвид Льовингер, бивш анализатор на U.S. Treasury Department и сега анализатор за TCW Group Inc.

“Но рискува да се отдалечи от по-пазарноориентирано кредитиране, от което Китай така се нуждае", добавя той.