Разликата в заплащането между мъжете и жените било най-осезаемо в САЩ

Възнагражденията на жените в България са с 18% по-ниски от тези на мъжете, сочи проучване на Международната организация на труда

05.12.2014 | 16:58 Редактор: Мариета Иванова
Разликата в заплащането между мъжете и жените било най-осезаемо в САЩ

В 38 държави жените получават по-ниски възнаграждения от мъжете, става ясно от доклад на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от Reuters.  Наблюденията на организацията сочат, че жените в по-голямата част от света имат по-добро образование, повече опит и са по-продуктивни в сравнение с мъжете.

Разликата в заплащането е най-осезаема в САЩ. Там  срещу всеки 100 припечелени долара от мъжете стоят 64.2 долара за жените. От МОТ отбелязват, че конкретно в САЩ това се дължи на по-високото образование, производителност и опит на мъжете.

По думите на   заместник-генералния директор на МОТ Сандра Поласки един от факторите за разминаването в заплащането е дискриминацията. В различните страни може да става дума за различни фактори, но със сигурност дискриминацията е част от тях, допълва тя.

Заради този фактор в Европа жените би следвало да получават с 0.9% повече от мъжете, но реално получават с 18.9% по-малко.

В Русия жените печеля с 32.8% по-малко от мъжете, докато според доклада би следвало да получават с около 11.1% повече. В Бразилия, Дания, Швеция и Литва разликата в заплащането в полза на жените би следвало да е с над 10%, докато в Словения с 18.5%.

В България жените би трябвало да получават с 4 процента повече, докато на практика получават 18 процента по-малко от мъжете, става ясно от информацията на сайта на МОТ.

В Китай заплащането на мъжете и жените би трябвало да бъде почти еднакво, като заплатите на жените трябва да бъдат с 0.2 процента по-големи. На практика обаче китайките получават с 22.29 процента по-малко от китайците, допълва Reuters.