Разорен ли сте, ако времето е новата валута?

Разберете как да генерирате пасивни доходи и ще решите главоблъсканицата време-пари

13.11.2014 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева

Кога за последно се замислихте защо работите толкова много? Или какво ви мотивира да прекарате толкова много часове в офиса? Ако отговорът е просто - "да направите повече пари", то може би ще искате да направите преоценка на целите си. Дали наистина целта на човек са само парите, пита Стивън Кей, от списание Inc.

The Wall Street Journal публикуваха статията на Андрю Блекман, озаглавена "Могат ли парите да купят щастие?". Отговорът на този въпрос е винаги "някъде там", но от Inc. са се спрели върху научните изследвания. Според списанието за много хора личният им бизнес е живота им и рядко мислят за пенсиониране.

В първата част на статията си, Андрю Блекман обяснява това, за което много от нас вече знаят, че е истина, но не са размишлявали достатъчно върху него, а именно, че житейският ни опит ни носи повече удоволствие, отколкото материалните блага. Когато човек не разполага с много пари му е необходимо да извърви малко по-дълъг път, за да се сдобие с всички неща от първа необходимост. Но когато човек натрупа повече богатства, става по-трудно да си "купи" щастие, пише Блекман.

В това има логика. Но на практика предприемачите изглежда имат или само време, или само пари - никога и двете. Повечето хора работят толкова много, че едва вдигат главата си от бюрото и се борят за ваканция "която едва могат да си позволят".

Когато Стивън Кей е бил млад баща му е дал урок, който продължава да резонира в него. Той го е попитал колко пари иска да прави на година и съответно да направи изчисленията си: Доволен ли съм от това, което съм спечелил в течение на живота си? Оказва се, че Кей не е. Тогава баща му обяснява, че единственият начин да натрупа възможност е да открие бизнес възможност, която да му позволява да генерира повече пасивен доход. Кей заявява, че е имал нужда да създаде продукт или бизнес, който ще му носи активи дори и когато не е наоколо. Това го кара и са лицензира идеите си.  Кей подчертава, че му е харесало да събира авторски и лицензионни възнаграждения дълго време след като е спрял да работи върху идеята си. Харесваше ми проектите ми да са живи "някъде там", допълва Кей.

"Това е нещото, което бих казал на баща си, ако беше все още жив. Красотата на пасивния доход е не, че създава богатство, а че дава време. Така че, не трябва ли да мислим върху това как да си създадем повече време, отколкото богатство?