fallback

Първи стъпки на новата програма ЕРАЗЪМ +

По-добра Европа, част 1, 7 май 2014

14.05.2014 | 17:10

Още по темата

Интересът към европейските образователни програми, между които програма "Учене през целия живот", "Младежта в действие" и други, e толкова голям, че те се превърнаха и в образец на работещ инструмент за насърчаване на мобилността и образованието в цяла Европа.

Като признание и  продължение на високите резултати, постигнати от програмите, още от 1 януари 2014 г. стартира новата Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+". 2014-2020,

Тя съчетава 7 от досега съществуващите европейски програми в областта на образованието, обучението и младежта и има за цел да подпомогне придобиването на нови умения и да повиши възможностите за по-добра трудова реализация чрез модернизиране на образованието, обучението и подобряване нивото на подготвеност на младежите за трудовия пазар.

Това е програма с хоризонт на изпълнение от 7 години и има общ бюджет от 14 млрд и 700 милиона евро. 

„Еразъм +“ ще даде възможност на над 4 милиона европейци, в т.ч. и български младежи, да се обучават, да придобиват практически опит или да полагат доброволен труд в друга държава членка на Европейския съюз.

Освен че ще осигурява инидивидуални стипендии, програмата ще подпомага създаването на транс-национални партньорства между институции, които работят в областта на образованието, обучението или младежта, както и ще насърчава създаването на трайни връзки между институциите на образованието и тези на труда.  

На студентите, следващи магистратура, програмата ще осигури механизъм за гарантиране на заеми при облекчени условия, вариращи от 12 000 евро за едногодишна магистърска степен до 18 000 евро за две години, за обучение в друга държава от ЕС, който ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд.

За първи път от програмата ще могат да се възползват и завършили студенти до една година след дипломирането си. Със заем те ще имат възможност да се запишат и за втора магистратура.

Нов момент в програмата е насърчаването на развитието на спорта, като за това направление са заделени 265 млн. евро.

В тази сфера ще се финансират големи проекти и инициативи, свързани с трансгранични предизвикателства, като например борба с допинга, борба с уреждането на резултати от спортни срещи, агресията и расизма.

Повече информация - в официалния сайт на програмата и във видеофайла.

 

fallback
fallback