fallback

Разликата между Австрия и България в Южен поток

Дипломатът Илиян Василев в Денят он ер

24.06.2014 | 22:07

Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Москва коментира в Денят он ер на 24 юни визитата на Путин в Австрия, по време на което бе подписан договора за строителство на Южен поток.

„Това визита, която се вписва в стратегията на Москва да търси начини да преодолее изолацията, да търси стари приятелства и стари зони и концентрирано влияние“, коментира Василев.

От София тази проява изглежда странна за разбиране, защото ако Путин беше дошъл в София, върху главата на българското правителство и президент щяха да се изсипят канонада от критики, но това не става във Виена. Австрия се опитва да се позиционира като особено място на посредник, добави дипломатът.

Още по темата

Договорът Газпром-OMV - като меморандум и договор за учредяване на съвместно дружество има подписани с всички страни, Австрия е последната. Русия има нужда от още един глас в ЕС, който да натежи в полза на решението да се даде карт бланш на Южен поток от ЕК, каза Василев.

Така трябва да се разчита и съобщението, че канцлерът Меркел много настоява еврокомисарят Йотингер да продължи да бъде на този пост.

Различното за Австрия е, че австрийците много добре си претеглиха плюсовете и минусите, довърши Илиян Василев.

OMV получи разписано правото да транзитира газ през Южен поток от находищата, които разработва – в Домино-1 в Румъния и Хан Аспарух в България. Подобно право остава само политическа декларация в българския договор, завърши Илиян Василев.

 

fallback
fallback