fallback

Трендът в имотите се подобрява: Адрес

Калоян Богданов в Денят он ер на 17 май 2014

17.05.2014 | 21:54

Има сериозен интерес към покупка на имоти в центъра на София. Българите започват да търсят по-големи жилища, а цените леко тръгват нагоре. Доходността от имот е стабилна, 5-7%, а сделките с цел инвестиция в имот се увеличават.

Това са обобщенията, направени от маркетинг мениджъра на компанията за недвижими имоти Адрес, Калоян Богданов в Денят он ер с Ивайло Лаков на 17 май 2014.

Според Богданов в центъра на София отново има много сериозен интерес към покупка на имоти.

Данните на компанията показват, че за първото тримесечие на 2014, ръстът е с около 50% на броя сделки. Връща се и интересът към строителството „на зелено“ и 10% от покупките в периода януари-март 2014 са за жилища преди Акт 14.

Той посочи и друга важна тенденция - по данни на Адрес българите се ориентират към по-големи, дву- и тристайни жилища.

Най-голям спад в цените за София в последните години има в центъра, Люлин, Овча Купел. Устойчиви са били източните квартали – Младост, Мусагеница и някои от южните и Дружба. Това е предизвикало ръст на интереса към центара, обясни Богданов.

Анализ на компанията сочи, че източните квартали на София са хит като място за бизнес сгради, молове. Там има сериозно търсене на работна сила и по-високи заплати, което е довело до по-голямо търсене на имоти и по-малък спад на цените.

През последните години доходността от имот е стабилна, 5-7%, по данни на Адрес и компанията очаква цените да реализират ръст от 5-7% през 2014.

Колкото повече се отдалечаваме от кризата, толкова повече се увеличават сделките в имоти с цел инвестиция, каза Богданов. За първото тримесечие на 2014 над една четвърт от купувачите на имоти купуват за инвестиция, а от 100% покупка за живеене по време на кризата, сега 70% от сделките са с тази цел.

Най-конвертируемият имот остава двустайният - една трета от имотите, купувани през Адрес.

Цялото интервю в Денят он ер - във видеото.

 

fallback
fallback