Жилищният пазар в София се възстановява

През първото тримесечие на годината има слаб ръст на цените

11.05.2014 | 09:32 Редактор: Ирина Георгиева
Жилищният пазар в София се възстановява

Възстановяването на жилищния пазар в София става все по-осезаемо, според агенциите за недвижими имоти. През първото тримесечие на годината в районите с концентрация на ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените.

От началото на тази година сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година. Сериозни сътресения в активността и в ценовите нива в София не се очакват до края на 2014-та. Жилищният пазар в източните райони на столицата е най-стабилен. Един от факторите, който допринася за това, е големият брой работни места, които се създават в района. По-зелената среда пък привлича купувачите към кварталите Борово и Княжево.

В годините на кризата цените на жилищата в отделни райони на София са се понижили с между 25 до 50 на сто. Най-стабилни са останали цените в жилищните квартали с по-голям дял на новото строителство, като „Борово”, „Младост”, „Дружба”, и „Банишора”. Съптветно най-силен пък е спадът в районите, в които възможностите за строителство са били по-ограничени.