Украйна изгуби следите на жената с Немцов в момента на убийството

Доколкото Анна Дурицкая има статут на свидетел, няма пречка тя да си замине обратно в Украйна

01.03.2015 | 15:13 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна изгуби следите на жената с Немцов в момента на убийството

Украинските дипломати изгубиха следата на своята съгражданка Анна Дурицкая, придружавала руския опозиционер Борис Немцов в момента на убийството му през нощта срещу 28 февруари в Москва, пише Dnes.bg, позовавайки се на електронният в. "Лента".

Консулът на Украйна в Москва Генадий Брескаленко заяви пред радио "Свобода", че не знае къде се намира в момента спътничката на Немцов. Дипломатът разказа, че е отишъл в Следствения комитет на Русия, водещ делото за убийството, за да разговаря с 23-годишната манекенка, но не е успял да се срещне с нея.

"Доколкото Дурицкая има статут на свидетел, няма пречка тя да си замине обратно в Украйна" - добави той. Според него роднините на момичето казват, че Анна редовно им се обажда, но и самата тя не знае къде се намира.

"Тя казва, че са я закарали в някакъв апартамент. Там има охрана. Не й дават да напусне това помещение."- съобщили роднините й. Семерак "уточни, че контролът по въпроса за местонахождението на Дурицкая е възложен на консула на Украйна в Москва", пише "Лента", цитирана от БТА.

Засега няма коментар по този повод от Следствения комитет на Руската федерация. Знае се, че девойката е била разпитана, а сутринта в събота, на 28 февруари, е напуснала сградата на комитета, дoбавя онлайн изданието. Руските правоохранителни органи държат Дурицкая под охрана "в апартамента на един от привържениците на Немцов" и "не я пускат никъде", заяви пред Интерфакс адвокатът на свидетелката Вадим Прохоров.

Според него украинката вече е дала "всички необходими показания" и двамата с юриста са участвали в следствени действия, затова "още вчера" Анна е написала "официална молба до украинския консул, за да й помогнат възможно най-бързо да се върне в родината си, в Киев".

/Снимка: Facebook на Анна Дурицкая/