Работи се по най-малко пет възможни версии за убийството на Борис Немцов

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров"

28.02.2015 | 16:13 Редактор: Ирина Георгиева
Работи се по най-малко пет възможни версии за убийството на Борис Немцов

В момента се работи по най-малко пет възможни версии за убийството на Борис Немцов, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на сайта СК РФ. Сред тях са провокации за дестабилизиране на политическата обстановка в страната, търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямско-екстремистка следа.

"Що се отнася до мотивите на престъплението: Към сегашния момент обмисляме няколко варианта, сред които е дестабилизиране на политическата обстановка в страната, както и  фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Внимателно работим и върху версията, свързана с ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание Charlie Hebdo в Париж." - съобщават от следствието в изявление.

Освен това разследването проверява версията, свързана с вътрешните украински събитията.

"Не е тайна , че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти."

Разпит на свидетели и очевидци

"Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания." - коментират разследващите.

Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов. Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров". При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9 - мм калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано, а изборът на място за убийството не е случайно.

Ще бъде направено всичко възможно, за да понесат заслужено наказание организаторите и извършителите на убийството на Борис Немцов, увери руският президент, допълва БТА, позовавайки се на ТАСС. Държавният глава изпрати съболезнования на Дина Ейдман - майката на убития политик, уточнява агенцията, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

"Искрено споделям мъката, която Ви сполетя."- подчертава президентът по повод "подлото и цинично убийство". 

"Борис Немцов остави своя следа в историята на Русия, в политиката и обществения живот", изтъква Путин.

"Случи му се да работи на значими постове в трудния преходен период за страната ни. Той винаги прямо и честно заявяваше своята позиция, отстояваше своето гледище." - отбелязва руският лидер.

Следствието прави всичко възможно за разкриване на извършителите на убийството на Борис Немцова, заяви говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, цитиран от ТАСС.