Кюрдите превзеха Кобане

26.01.2015 | 14:39
Кюрдите превзеха Кобане

Кюрдските бойци изгониха джихадистите от ИДИЛ от Кобане, на границата между Сирия и Турция след повече от четири месеца боеве, съобщи АФП на 26 януари, цитирайки наблюдател в региона.

Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на човешките права /Syrian Observatory for Human Rights/ каза за АФП, че бойците от Кюрските народни отряди за защита /YPG/ за "прогонили всички бойци на ИДИЛ от Кобане и изцяло контролират града".

"Кюрдите отблъскват части на джихадистите в източните части на Кобане, но в града вече не се водят боеве", съобщава наблюдателят.

Загубата на Кобане, градът, наричан още Аин ал-Араб, е символичен удар по ИДИЛ, който изгуби над 1000 бойници в опит да овладее граничния град от 16 септември 2014.

Кюрдските бойци, подкрепени от американските въздушни удари успешно изтласкаха джихадистите, а анализаторите смятат, че загубата на Кобане може да спре плановете на ИДИЛ за завладяване на Сирия.

 

Бежанци

Турция отвори през уикенда бежански лагер за 35 000 души от Кобане, съобщава Хюриет, цитирайки центъра за управление на бедствия /AFAD/ на 25 януари.

Лагерът е бъде в граничния град Суруч, в ЮИ Турция, разполагащ с двев болници и седем клиники, както и с достатъчно класни стаи за 10 000 деца, е казал за Ройтерс говорителят на AFAD Доган Ешкинат.

По време на боевете за Кобане в Турция влязоха около 200 000 бежанци.

Край Кобане се вее флаг на сирийския  YPG. /Снимка: Туитър/

Според Jane's народните отряди за защита /People's Protection Units (Yekîneyên Parastina Gel: YPG)/ са отбранителните части на Демократичната администрация на Роджава - де факто автономната кюрдска област, оформена в СИ част на Сирия след избухването на гражданската война в страната през 2011.

Отрядите на YPG разчитат главно на снайперисти, подкрепени от 12.7 мм руски картечници, използват бомби, поставени по пътищата с цел ограничаване на придвижванията на врага и провеждайки операции главно през нощта.

Докато иракските кюрдски части (наричани общо пешмерга) получават военна помощ от страни като Франция, Германия, Великобританиясирийските кюрди не са получили голяма подкрепа досега.

Обвиненията, че остават близки до режима на Асад, чиито войски се изтеглиха от кюрдските територии през 2012, и че са приближени до Кюрдската работническа партия, ПКК, която се бори за независимост от Турция ги правят непредпочитан избор.

Турция смята YPG за оръжие на Дамаск, а тези, които вярват, че правителството на Роджава си поставя цели, противоположни на сирийската опозиция, твърдят, че сирийските кюрди са оръдия на Иран, пише Jane's.

 

Преговори в Москва

Преговори за Сирия започват в Москва, съобщи РИА Новости. Представители на официалната власт в Дамаск и опозицията ще обсъдят пътищата за изход от кризата.

Преговорите ще продължат от 26 до 29 януари 2015. До 27 януари е срещата на опозицията, а на 28 и 29 януари - преговорите на опозицията и представителите на Дамаск.