Турция получи ракетите Пейтриът от Испания

12.01.2015 | 16:54
Турция получи ракетите Пейтриът от Испания

Корабите с ракетите Пейтриът, които Турция поиска от НАТО са в Искендерун и разтоварването им започна, съобщи Анадолската агенция.

Турция ги поиска, за да  се защитава срещу евентуални атаки от другата страна на южната си граница.

Батареите ще бъдат разположени в Инджирлик, пише Хюриет.

През септември Испания реши да изпрати антибалистични ракети Patriot на Турция, които да заменят холандските в рамките на помощта от НАТО. Холандските части се изтеглят в края на януари - прибирайки ракетите си и около 130 души персонал.

През 2012 САЩ, Германия и Холандия изпратиха по две батареи всяка по молба на Турция за защита територията от гражданската война в Сирия.

Контингентите от САЩ и Германия ще останат в Турция.

На 7 януари германското правителство реши да остави за още една година двете батареи германски ракети Пейтриът в Южна Турция, съобщи Ройтерс.

Мандатът, който се нуждае от одобрението на германския парламент подволява до 4000 войници да служат в Турция до януари 2016.

Испания, която в последните години не е участвала в много подобни международни мисии, изпраща в Турция 130 войници, които ще оперират с ракетите.

НАТО е разполагал два пъти досега ракети земя-въздух в Турция - веднъж през 1991 и след това през 2003, по време на двете войни в Залива.