Германски компании се жалват от санкциите срещу Русия

Германия е третият по големина търговски партньор на Русия, след Китай и Холандия

02.01.2015 | 16:55 Редактор: Мариета Иванова
Германски компании се жалват от санкциите срещу Русия

Голям брой германски компании с бизнес в Русия прекратяват или отменят свои проекти заради международните санкции и понижението на курса на рублата, съобщава РИА – Новости, позовавайки се на информация на сайта The Local.

Почти 40% от 200 германски фирми, включени в проучване на Германо-руската търговска палата през декември 2014, заявили, че отлагат свои проекти заради ситуацията в Русия. 58% споделят, че санкциите срещу Москва са им навредили. В същото време само 3% от запитаните напускат Русия.

Проучването сочи още, че 41% от германските компании в Русия са намалили инвестициите си в страната. 28% от тях споделят, че планират да съкратят служители от Русия.

Изданието припомня, че от 1992 година над 6 хиляди германски компании започват бизнес в Русия, която се явява главният потребител на германски машини, фармацевтични продукти и машинно оборудване. Германия е третият по големина търговски партньор на Русия, след Китай и Холандия. 10% от всички германски компании, осъществяват износ в Русия, но общият експорт през октомври 2014 се е понижил с 22%.

На един по-ранен етап германският канцлер Ангела Меркел заяви, че санкциите срещу Русия трябва да останат в сила дотогава, докато Русия не прекрати нарушаването на принципите на международното право. Въпреки това, външният министър и член на германската Социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че убеждението, че поставянето на Русия в трудна икономическа ситуация ще доведе до сигурност в Европа, е погрешно.