Все повече са признаците за навлизане на Русия в рецесия

Руската икономика през ноември се е свила за първи път от 2009 г.

29.12.2014 | 17:47 Редактор: Мариета Иванова
Все повече са признаците за навлизане на Русия в рецесия

Руската икономика през ноември се е свила за първи път от 2009 година, според оценки на правителството, което е пореден признак за възможно навлизане на Русия в рецесия, една година от началото на украинската криза и спада на цените на петрола, предаде Франс прес.

В годишния си доклад министерството на икономиката посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 2 процента през ноември спрямо октомври, след увеличението с 0,1 на сто предходния месец, съобщава БТА.

Спрямо ноември 2013 година спадът на БВП е от 0,5 на сто - първото свиване на годишна основа от 2009 година.

В същото време рублата е изгубила над една трета от стойността си от началото на 2014 година, а ефектите от тази безпрецедентна валутна криза за 15 години управление на Владимир Путин стават все по-осезаеми.

Руската икономика от няколко години значително се забавя, БВП неколкократно се е свивал на месечна или на тримесечна основа, но не и на годишна основа.

Министерството обяснява тази тенденция с резкия застой в преработваща промишленост, както и намалялата активност в строителството, търговията на едро и земеделието.

Според Руслан Гринберг, директор на Икономическия институт в Академията на науките, спадът през ноември бележи начало на рецесия, дължаща се на санкциите, обезценяването на валутата, както и слабите инвестиции заради спирането на някои големи проекти.

"Засега властите са взели спешни мерки, но ще трябва наистина да се вземат подходящи мерки за справяне с кризата", допълва той.

Икономистът от Bank of America Merrill Lynch Владимир Осаковски очаква начало на рецесия през четвъртото тримесечие, която да продължи до края на 2015 година.

Спад на потреблението

Официално правителството прогнозира за догодина спад на БВП от 0,8 на сто след нарастването му с 0,6 на сто тази година. Но министерството на финансите и централната банка предупредиха, че спадът може да бъде над 4 процента, ако цената на петрола се задържи около 60 долара.

Като знак за вече започналото влошаване индексът PMI за промишлената дейност, публикуван днес от банка HSBC - на равнище 48,9 пункта - за първи път спада под прага от 50 пункта, което означава намаляване на активността.

"Най-засегнат е секторът на потребителските стоки", при положение, че той беше "основен двигател на промишлеността през последните години, коментира Александър Морозов, икономист в HSBC.

Очаква се и без това отслабналата икономическа активност да понесе натиска догодина на рязкото увеличение на основната лихва (до 17 на сто), решено от централната банка, за да защити рублата, което ще направи почти невъзможно взимането на заеми от домакинствата и предприятията.

Руската валута днес отново отчете спад, като еврото достигна 68,09 рубли спрямо 65,99 рубли в петък вечерта, а доларът се разменяше за 55,76 рубли спрямо 54,00 рубли. Това представлява спад от 35 процента спрямо еврото от началото на годината и 42 процента спрямо долара.

Валутният шок се отрази силно на инфлацията, която според правителството се очаква да надхвърли 11 процента за годината - най-високото ниво от 2009 година.

Министърът на икономиката Алексей Улюкяев заяви в интервю за радио Бизнес Еф Ем, че покачването на цените може да продължи до април и последствието ще бъде силен спад на потреблението, а оттам - необходимостта да се приемат мерки в подкрепа на потреблението.

Засега правителството се впрегна най-вече в подкрепа на банковия сектор, силно отслабен от валутния срив. Приет беше план за рекапитализация на стойност 1 трилион рубли (14,5 милиарда евро), а списъкът на ведомствата, за които ще се отнася този план, ще бъде публикуван до 15 януари.