Цените на тока във Великобритания без промяна през зимата

07.11.2014 | 13:25
Цените на тока във Великобритания без промяна през зимата

Интервю на Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон със Стив Холидей, директор National Grid.


Поздравления за данните, които подобриха очакванията. Ще ни кажете ли как виждате глобалната икономика от вашата позиция. Вие работите от двете страни на Атлантика. Много се говори за силата на тези икономики.

Оперативната печалба е 1,6 млрд паунда, инвестираме и 1,6 млрд паунда във Великобритания и САЩ. Имаме ръст на продажбите от 16%.

Ние работим в областта на мрежите, тръбопроводи, енергопроводи, системи за доставка на енергия. Нашият бизнес допринася за икономиката. Това помага на хората и да си плащат сметките, които във Великобритания се в центъра на вниманието в момента.

Нашата цел е да поддържаме нашите разходи - малка част от сметката - минимални. Това е много важно.

В САЩ икономиката изглежда по-добре отпреди и има огромно търсене за инвестиции на много в много стара инфраструктура.

Когато се възстанови и доверието, очакваме да увеличим инвестициите си в САЩ.

Всъщност за година през първото полугодие има 23% ръст в САЩ.

 

Още по темата

Има ли политически риск? Като си говорим за стандарта на живот, сметките за енергия, които са чувствителна тема във Великобритания. Има ли политически риск около бизнеса ви в момента преди началото на изборната година?

Ние преживяхме една година на ожесточено оспорване във Великобритания на нашата работа и инвестициите, които трябва да направим от името на клиентите в следващите 8г.

Така че имаме регулаторни споразумения с монопола, който продължава до 2021. Това означава, че ще инвестираме над 20 млрд. паунда в основна инфраструктура.

Ние едва сега започваме да работим.

 

Да останем в политиката, ако може. Става дума за това дали Великобритания може да реши да излезе от ЕС. Вие сте компания, която работи тук и в САЩ, но сте свързан с енергийния пазар. Кажете какво мислите вие или Компанията, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС.

Мнението на National Grid е много ясно, както се разбира от въпроса ви. Ние в момента постепенно се свързваме дори още повече с Европа. Опитваме се да изградим още интерконектори.

Единият енергиен пазар в Европа е жизненоважен за нас. Така ще си осигурим надеждни доставки, да имаме всичката зелена енергия, от която имаме нужда, както и особено да държим цените ниски.

Удвояването на интесвръзнаността ни би намалило цените за клиентите във Великобритания с 1 млрд. паунда на година. Така че единен енергиен пазар е много важен за National Grid.

 

Като говорим за енергийните потоци от Европа - отразяваме напрежението в Украйна от месеци. Част от историята е рискът за енергийните доставки. Знам, че сте казвали в миналото, че не виждате риск за Великобритания в резултат на това напрежение, но ще имаме ли повишение на енергийните цени в резултат на това?

Има договор между Великобритания, Украйна и Русия. Така че рискът за зима 2014/15 не съществува.

Собственото ни мнение за доставките - имаме много диверсифицирани газови доставки днес. Не мисля, че в областта на доставките има риск. Но ако има напрежение, може да се очаква винаги цените за газа да се повишават. Но не е така.

Всъщност днес прогнозата е за понижение на цената на газа за клиентите ни. Не виждам такъв проблем за предстоящата зима.

 

Да, ние следим спада в цените на петрола. Като енергийни пазари, къде виждате цените спрямо вашия бизнес?

Ние сме консуматор на енергия в бизнеса си. Така че високите енергийни цени ни засягат, както и всички останали компании.

Цените на електроенергията в момента изглеждат без промяна за зимата.

Цените на газа - ако няма истинска студена зима, очаквам да останат доста ниски през следващите месеци.

Това е добра новина за всички клиенти във Великобритания.

Нашата работа е да се уверим, че мрежите ни работят, да са надеждни и да пренасяме енергия, от която имат нужда хората.

 

Много се говори дали Великобритания ще бъде засегната от евентуални спирания на тока през зимата. Вие готвите ли се за това? Или пък мислите, че няма да има такива неща.

Ето каква е реалността - 11000 мегавата енергиен капацитет бяха затворени през последните 2г. във Великобритания, така че разполагаме с по-малко.

Вече сме предприели допълнителни стъпки, за да се уверим, че имаме по-голям буфер от налични доставки за пиковия час, който можем да очакваме в най-тъмния, най-студения и най-дъждовния ден. Имаме всички средства и капацитет, за да се справим.


National Grid притежава и управлява мрежата, доставяща електричество за домакинствата и индустрията в Англия и Уелс и експлоатира четири от осемте национални газоразпределителни мрежи във Великобритания.