Румъния се отказва да изнася природен газ през Южен поток

Бъсеску: Ще сме износител на природен газ

25.10.2014 | 16:42 Редактор: Ирина Георгиева

Румъния се е отказала от идеята да изнася природен газ през Южен поток. Това заяви президентът на северната ни съседка Траян Бъсеску след Европейският съвет в Брюксел.

"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза Бъсеску на 24 октомври в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua. Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Оценките на ЕК показва, че Румъния рискува, в случай на намаляване на газовите доставки от страна на Русия, да остане без енергоносители, са неприемливи, коментира румънския държавен глава. По думите му страната няма проблеми с осигуряването на енергия, тъй като разполага с ресурси и има газови електростанции, които могат незабавно да бъдат прехвърлени на петрол или въглища.