Шотландия избра да остане в Обединеното кралство

19.09.2014 | 08:22
Шотландия избра да остане в Обединеното кралство

Шотландия отхвърли независимостта.

Против гласуваха 55%, за - 45%.


Избирателите отхвърлиха независимостта на исторически референдум, разтревожил съюзници и инвеститори, показват резултатите от две трети от гласовете.

Поддръжниците на Обединеното кралство събраха 55% от гласовете, според изчисления на Ройтерс и се очаква този дял да се увеличи.

Паундът рязко се повиши, докато юнионистите празнуваха.

RBS изоставя плановете си да напусне Шотландия и да се премести в Лондон, които бе обявила преди референдума, съобщава FT.

Народът на Шотландия каза думата си и това е ясен резултат. Той запази нашата страна, съставена от четири нации единна и подобно на милиони други хора, аз съм щастлив." - каза британският министър-председател Дейвид Камерън в първото си обръщение след обявяване на резултатите.

 

В обръщението си Дейвид Камерън заяви, че има ясна подкрепа за запазването на съюза. Време е Обединеното кралство да постигне „балансирано решение“, което да бъде честно за Шотландия и останалата част от страната.

Камерън каза, че дебатът по независимостта е бил „решен за това поколение“: с решението на шотландския народ.

Сега, каза Камерън, има шанс да променим начина, по който британците се управляват.

Той увери отново, че обещанията към Шотландия ще бъдат „напълно“ изпълнени.

Ще бъдат дадени повече правомощия на Уелс, обеща Камерън.


Евентуалното разделяне на Обединеното кралство разтревожи съюзници, инвеститори и целия британски елит, чиито лидери се включиха със закъснение в кампанията, само за да разберат, че независимостта печели стотици хиляди привърженици.

Юнионистите предупредиха, че независомастта ще доведе до финансова, икономическа и политическа несигурност и ще намали влиянието на Обединеното кралство в света.

Те предупредиха, че Шотландия може да не успее да запази паунда като официална валута.

Още по темата

Наред с парите и властта, референдумът разгоря силни емоции в Шотландия, накара мнозина избиратели да пренебрегнат традиционните политически кампании и подчерта това, което политиците в Лондон признават като нужда от конституционни промени.

Британският премиер Дейвид Камерън, който усети непопулярността си в Шотландия по време на кампанията, събра критики затова, че постави бъдещето на страната на карта, а след това побърза да даде обещания на шотландците преди вота.

Камерън не се включи напълно в кампанията, оставяйки бившия премиер Гордън Браун да води кампанията на юнионистите.

Перспективата от разцепване на шестата в света икономика и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН предизвика тревога в Европа и САЩ.

САЩ даде да се разбере, че би искал Обединеното кралство, основният му съюзник в Европа, да остане единно, съобщава Ройтерс.

Вижте как Шотландия прекара нощта на референдума, преди да бъдат обявени резултатите на 19 септември 2014.