България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разделянето на ДКЕВР ще затрудни работата на регулатора, смята Антон Иванов

Може да има увеличение на цената на тока през лятото

16.01.2015 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Разделянето на ДКЕВР ще затрудни работата на регулатора, смята Антон Иванов

Разделянето на ДКЕВР на две комисии - "Енергийна" и "Водна", както и провеждането на открити заседание ще затруднят работата на регулатора. Това заяви енергийният експерт Антон Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. 

"Самото открито заседание изисква по-тежка процедура на подготовка и по-тежка процедура на обявяване, така че по този начин се затормозя работата на Комисията и трябва да сме реалисти. Ако искаме подобрение, то не трябва да е за сметка на по-сложна работа или по-затруднена работа на съответния орган. Другият въпрос, който беше по-остро поставен е за финансирането на Комисията - то да бъде достатъчно и тя наистина да изпълнява своите задачи. Очаква се в рамките на второто четене да бъде  подобрен законопроектът, но по начин, по който наистина да доведе до вдигане на нивото на Комисията и до достигане на една работа, която няма да буди съмнения в обществото" - обясни Иванов.

Междувременно предложението за нов начин на ценообразуване на електрическата енергия ще намалят влиянието на държавата върху нея, смята Иванов.

"Ценообразуването няма да е както беше до момента, така че акцентът е неправелен. Все повече цените на електрическа енергия ще се определят от пазарните механизми. Ние сигурно ще приложим механизма на борсово котиране на доставките на ток. Регулираният пазар се свива с много голяма скорост и влиянието на държавата върху ценовите решения ще бъдат много малко и в области, където има технологичен характер, а не социелен. Тук обаче акцентът не е върху цените, а върху Комисията и как тя да изпълнява обществените задачи по един честен и безпристранен начин."

Иванов не изключи възможността да има увеличение на цената на тока през лятото. Експертът предложи и вариант как да се продава скъпия ток от ТЕЦовете Марица- Изток 1 и 3.

Чуйте: