България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Иван Иванов: Нужна е специализирана администрация за водния сектор

Необходими са повече средства във водоснабдяване и канализация

13.01.2015 | 10:51 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Иван Иванов: Нужна е специализирана администрация за водния сектор

Нужно е ДКЕВР да се раздели и да се създаде специализирана администрация за водния сектор. Това коментира инж. Иван Иванов, председател на Асоциацията по водите в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови изчисления около 80% от усилията на двамата членове на Комисията, нарочени да работят за водния сектор, отиват към сектор Енергетика.

"Необходимо е не просто съставите на ДКЕВР да се разделят, а и самата Комисия да се раздели, защото към момента също има двама членове към Комисията, които са нарочени да работят за водния сектор, но те по обективни причини не могат да работят за него, защото законът ги задължава да работят за Енергийния сектор, където мащабът на проблемите е по-голям. По негови изчисления около 80% от усилията им отива към сектор Енергетика и така водният сектор остава без фокус. Не само, че трябва да се даде малко повече свобода на двамата комисаря, а и да има специализирана администрация за водния сектор и комисията да има по-голяма роля." - допълни инж. Иванов.

Нужно е да се инвестират много средства във водоснабдяване и канализация, смята експертът. Според него тези пари могат да бъдат набавени от ВиК услугите, както и от еврофондове

"За да получим европейско финансиране обаче сме принудени да правим реформи. Реформата в сектора е предначертана с приемането на стратегията на развитие на отрасъл водоснабдяване и канализация. Нещата са ясни и може да се каже, че има някакъв привидим консенсус върху това какво трябва да се случи. Жалкото е, че наистина се налага да правим под натиск реформата, т.е. не може никога да сме убедени, че това, което ще правим и наистина волята на нашата страна и на хората, които участват активно в реформата, но като цяло смятам, че това, което е разписала стратегията за развитието на отрасъла е приемливо и трябва да се случи." - обясни инж. Иванов.

Има нюанси, които се оспорват от определени хора, отбеляза инж. Иванов и допълни, че като цяло нещата вървят в посока, която всички очакват - като всичките стъпки в тази реформа предвиждат активите, по които се предоставят ВиК услугите, тоест водопроводите, пречиствателните станции, всички останали такива съоръжения да станат публична собственост, тоест общинска и в някои случаи държавна и тогава общините да влязат в едни асоциации по региони и те да решават, кой ще е ВИК операторът, който ще разполага с тези активи. Тоест да подпише договор с ВИК оператора и да се поставят условията, при които той трябва да работи, допълни инж. Иванов.

Чуйте: