CES 2015: Дрони

Трите най-добри дрона на изложението в Лас Вегас

06.01.2015 | 17:20 Редактор: Велко Каменов
CES 2015: Дрони

На изложението за потребителска електроника CES 2015, провеждащо се между 6 и 9 януари 2015 г. в Лас Вегас, се представят много интересни нови технологични продукти. Безспорно сред тях са и дроните – малки безпилотни самолети, управлявани с дистанционно или дори самоуправляващи се. Сам Гробърт от Bloomberg представя трите най-интересни дрона, които ще бъдат представени на изложението.
Първият дрон е разработен от китайската компания DJI, която доминира на пазара за потребителски дрони, откакто представи революционната серия Phantom през 2013 г. Phantom е най-популярният потребителски дрон в света. DJI обаче произвежда и професионални дрони с вградена камера, които позволяват правенето на видеоклипове от най-високо качество. Сега компанията представя нов модел - Inspire 1 - който цели запълването на пропастта между двата класа. Inspire 1 e съвсем традиционен дрон с вградена камера, който е управляван с дистанционно или с две дистанционни, ако искате един човек да контролира полета, а друг да насочва камерата. Дронът изпраща HD видео към мобилното ви устройство, за да можете да наблюдавате това, което се вижда от него.  Вградената камера снима 4К видео, което означава много ясна картина и позволява увеличаването на изображението, без да изгубите качеството му. Inspire 1 притежава и технология за стабилизиране от ново поколение. Дронът ще се свърже към възможно най-много GPS сателити, за да остане стабилен. Дори при силен вятър няма да ви се налага постоянно да коригирате позицията на дрона, защото той ще го прави сам. GPS технологията позволява на Inspire 1 да се самоуправлява. Ако изгуби връзка с управляващия го, дронът автоматично ще се прибере вкъщи.

Канадския стартъп Pleiades ще представи първия си продукт - Spiri дрона – на CES изложението. Все още не е напълно разработен, но си струва да му обърнем внимание, защото за разлика от стандартните дрони с вградена камера, Spiri може да мисли сам. Потребителите могат да пишат програми за дрона, позволяващи му да следва цвят, да отговаря на гласови команди или дори на музика, например да се мести нагоре надолу в темпа на кларинет.  Технологията, използвана в Spiri, ни дава представа, някои биха казали плашеща, за това какво може да бъде бъдещето на дроните. Щом му зададете маршрут, сензорите и камерите на дрона му позволяват да избягва препятствията и да лети сам.

Още един забележителен дрон ще бъде представен. Това е NEXO+, който има способността да Ви следва и Ви прави видео докато спортувате. Маршрутът на полета му е закодиран в GPS-а на телефона Ви. Можете да накарате дрона да предприема специфични движения с камерата, като например да обикаля в кръг около вас. NEXO+ има и недостатъци. Той не може да избягва препятствия докато ви следва, така че ще трябва да се придържате към откритите пространства, където няма дървета или нещо друго, в което дронът да се разбие.