CES-2015 Onewheel - електро-скейтборд за ценители

Bloomberg разговаря със създателя на скейтборд, снабден с електрически двигател

06.01.2015 | 17:07 Редактор: Виктория Крумова
CES-2015 Onewheel - електро-скейтборд за ценители

Кайл Дорксън, президент на Future Motion и създател на Onewheel: Смятаме, че Onewheel е нов борд спорт. Определено прилича на скейтборд по някои неща, но по-скоро наподобява сноуборд, уейкборд и сърф. Това е нов вид дигитално оборудван борд спорт.

Имах идея и като всички изобретатели работех върху нея в гаража и в мазето. Първият прототип проработи, беше доста готин, показах го на няколко приятели. Оставих го за известно време, после пак го извадих. Постоянно се връщах към него и си казах, че трябва да го покажем на света, защото наистина кара хората да се усмихват.

В Onewheel има мощен електромотор, който е в средата на колелото. Това е нещо, което не всички разбират, когато го видят за първи път. Питат как се движи. Движи се, защото в центъра има двигател. Следващият въпрос е дали е много трудно. Не е чак толкова трудно, защото има сензори и алгоритми, които помагат да се балансира напред и назад. Така че този, който кара само се навежда напред, за да тръгне и назад, за да намали, натиска петите или пръстите, за да завие.

Още по темата

Беше страхотна година за нас. Изградихме екип, събрахме инвестиции и се впуснахме в производство. Създаваме продукта в Сан Хосе, Калифорния, много близо до центъра за проучване и развитие, което е много добре решение за нас, защото вместо да ходим в чужбина, за да работим върху него, можем да работим на място, в Калифорния. В момента всичко е онлайн, много от хората, които инвестираха, вече получиха бордовете си, има още няколко, които ще излязат. Имаме и дълъг списък с поръчки, върху които работим и след това продаваме, а тази година ще започнем и продажба на дребно.

Това, което пускаме на пазара днес, е нещо, наречено дигитално оформяне, което се пуска с приложение на iPhone, което току-що влезе в app store-a. От приложението можете да промените, начина, по който се движи Onewheel. Можете да започнете с „класик“, който е малко по-бавен и ви помага с баланса, и когато станете по-добри, можете да стигнете до „ектрийм“, който ви дава максимална скорост, максимално ускорение и усещането за завои, което феновете на борд спортовете обожават.