Европа инвестира най-много във ВЕИ през второто тримесечие

Себ Хенбест, BNEF EMEA

16.07.2014 | 13:47
Европа инвестира най-много във ВЕИ през второто тримесечие

 

Глобалните инвестиции в чиста енергия се увеличиха до 63,6 млрд долара за второто тримесечие на 2014, 33% ръст в сравнение с първото тримесечие и 9% повече от същия период на 2013, показват данните на Bloomberg New Energy Finance.

Кулминацията през второто тримесечие е сделката за 3,8 млрд долара за финансиране на вятърната ферма Джемини пред бреговете на Холандия, най-голямото инвестиционно решение в областта на ВЕИ /с изключение на големите хидроенергийни проекти/.

Подписан през май, договорът включва канадската Northland Power и три други инвестиционни групи, 12 европейски, канадска и японска банка, ЕИБ, дански пенсионен фонд и три експортно-кредитни агенции.

 

Вторият голям проект в момента е  Ashalim I Sun Negev, 121MW в Израел за 818 млн долара /слънчева енергия/ и вятърната ферма Cemex Ventika, 252 MW в Мексико за 674 млн долара.

Географски най-големият принос към инвестициите в чиста енергия през второто тримесечие прави Китай, който отделя 12,3 млрд долара, двойно повече от средствата през първото тримесечие и 16% повече за година; САЩ, който инвестира 10,6 млрд долара, 34% повече от първото тримесечие и 2% над средствата за година; и Европа, която инвестира 14 млрд долара, 26% повече от първото тримесечие и 47% повече от миналата година.


Коментар на Себ Хенбест, BNEF EMEA за тенденциите за 2014 във възобновяемите източници. Коментар от Лондон.

"Засега тази година изглежда доста обещаваща. Индустрията имаше няколко лоши години като инвестиции. Фискалната ситуация в Европа беше предизвикателство. И разходите за възобновяеми източници намаляват. Затова обемът на инвестициите започна леко да се понижава. Но първите две тримесечия на тази година бяха изключително силни.

Виждаме най-голямата сделка, която сме регистрирали досега, а ние следим данните от 2004. Става дума за голямата сделка за офшорна вятърна централа в Северно море, вятърният проект Джемини /Gemini Offshore Wind Project: 600 мегавата, 3,8 млрд долара..

Става дума за голям консорциум от банки, които финансират проекта Джемини. Но има и други по-малки проекти - големи соларни проекти в Израел за 800 млн долара. Освен това виждаме ръст при фотоволтаиците на покривите на жилища и офиси.

21 млрд долара за миналото тримесечие - това е една трета от общия обем инвестиции в чиста енергия за периода.

Икономиката започна да работи. В някои части на света с високи цени на тока за крайния потребител, хората гледат прогнозите и си казват: "Няма да е зле да си сложа това нещо на покрива. Ще ми струва малко повече, но с времето ще имам полза".