Боян Боев: Токът може да поскъпне от 1 октомври заради дълговете на НЕК

Дълговете вече достигат почти 3 милиарда лева, съобщи председателят на ДКЕВР

26.06.2014 | 16:35 Редактор: Мариета Иванова
Боян Боев: Токът може да поскъпне от 1 октомври заради дълговете на НЕК

Цената на тока може да поскъпне от 1 октомври заради натрупаните задължения на Националната електрическа компания. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев.

Дълговете на националната компания вече достигат почти 3 милиарда лева, като половината от тях са разходи за компанията, които трябва да бъдат компенсирани в бъдещи периоди чрез цената на електрическа енергия.

От получената информация за натрупаните задължения на НЕК става ясно, че разходите, които ще дадат отражения върху цената на тока са свързани с обществената доставка на електрическа енергия. От тях 720 млн. лв. са за зелена енергия, 382 млн. са за американските централи – ТЕЦ „AES Марица Изток 1“  и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и 392 млн. лв. от дейността на водно-електрическата централа ПАВЕЦ-Чаира.

От регулатора отчитат още, че приходите от търговията с емисиите въглероден диоксид са по-слаби от очакваното - почти 240 млн. лв. продадени ковти при наличието на квоти за близо 500 млв. лв. Разходи за около 600 млн. лева на НЕК ще бъдат върнати чрез цената на тока от новия ценови период. Предвижда се тя да не се променя. Въпреки това, близо милиард остава некомпенсиран за следващите ценови периоди. Именно заради това, Боев не изключи възможността за слабо поскъпване на електрическата енергия от 1 октомври.

„Тези разходи са натрупани поради неизползването или незапочването на работата на т.нар. балансиращ пазар,“ заяви Боев.

Въпреки това председателят на ДКЕВР успокои, че няма да се стигне до резки скокове на цената на електроенергия.

Ако ЕК не разреши на ДКЕВР да ограничи влиянието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия от "Марица-изток" 1 и 3 и от ВЕИ-тата, ДКЕВР ще трябва да започне да признава разходите на НЕК за закупуването на тази енергия и да актуализира състоянието на НЕК на всяко тримесечие.