Спестовната и кредитна активност през 2015-прогноза

Георги Ангелов в Инвест/Ор 20.2.2015

21.02.2015 | 10:02
Спестовната и кредитна активност през 2015-прогноза

Старши икономистът в Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов коментира спестовната и кредитна активност в България през 2015 в предаването Инвест/Ор със Свилен Колев от Investor.bg в студиото на Bulgaria On Air на 20 февруари 2015.


Още по темата

През 2014 г. България e привлякла по-малко чуждестранни инвестиции в сравнение с 2013 г.

За една година границата на страната са прекосили капитали в размер на 1,182 милиарда евро по предварителни данни на Българска народна банка, публикувани на 16 февруари 2015.

Но като цяло нивото им е близко до характерното за всяка една от последните четири години.

Най-големият чужд инвеститор е Холандия, а секторите недвижими имоти, финансово посредничество и енергетика са сред най-привлекателните.

През седмицата вниманието бе насочено изцяло върху дебатите относно ратифицирането на договора с четири банки, които се предвижда да управляват Глобалната средносрочна програма на страната за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро.

Разговорите за приемането на договора бяха отложени въпреки проведените бързи консултации от страна на министъра на финансите Владислав Горанов с коалиционните партньори на кабинета.

Дебатите продължават, като най-вероятно ратификацията ще влезе в Народното събрание на 24 февруари 2015. Ще следим отблизо каква ще бъде развръзката.

 

Още по темата

Гърция непрестанно е в полезрението на пазарното внимание през последните няколко месеца. Напрежението около дълговете на южната ни съседка непрекъснато се увеличава.

През седмицата Атина изпрати официално писмо до кредиторите си от еврозоната. Гърция поиска удължаване на плана за финансиране без прилежащата към него програма за драстични икономии.

Федералното правителство на Германия призова гръцките власти да дадат недвусмислено обещание за осъществяването на реформите.

Писмото от Гърция определиха като "Троянски кон".

Кулминацията на преговорите предстои.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че без нея страната може да фалира до края на март.

 

Още по темата

Японската икономика излезе от рецесията.

През четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,6% на тримесечна база след свиванията със съответно - 0,5% и 1,8% в предходните две тримесечия.

Измерена на годишна база, японската икономика постигна ръст от 2,2% през финалното тримесечие на миналата година.

На фона на спекулациите, че Японската централна банка може да разшири програмата си за покупка на активи в следващите месеци заради изоставането на инфлацията, финансовата институция постави оптимистична оценка за състоянието на икономиката.

 

Още по темата

Протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ показа, че американските централни банкери вероятно се опасяват от твърде ранно увеличение на лихвените проценти.

Много членове на Федералната комисия за открития пазар посочват растящите рискове за икономиката на САЩ, идващи от чужбина. Това е намек, че лихвите може да се запазят ниски за по-продължителен период от време. Oт края на 2008 г. основната лихва е рекордно ниска. Досега повечето експерти очакват Фед да промени ставката през лятото на тази година.

Но по-слабите в последните месеци данни за икономиката и особено спадащата инфлация може да накарат Фед да забави решението си.

 

Вижте първата част на предаването.

 

Икономиката на страната забави растежа си през четвъртото тримесечие. През миналата година границите на страната прекосиха малко по-малко чужди инвестиции. Имаме дефлация, колебливи износ и потребление, предизвикателства пред редица сектори.

Но кои са факторите, които пречат на българската икономика да набере скорост?

Какво я държи на повърхността?

Ще бъде ли по-добра 2015 г.? Кои ще са двигателите на растежа?

С каква скорост навлезе българската икономика в новата година?

Вижте коментара на Георги Ангелов за и предложенията на Комисията за финансов надзор пред КФН, спестовната и кредитната активност на фирмите и населението през 2015 - във втората част на предаването

 

Гледайте Invest/Or всеки петък от 18 часа по телевизия и радио България Он Ер.

 

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма