Австралия гони китайски инвеститор в недвижими имоти

Коментар на Пол Алън за телевизия Bloomberg от Сидни

04.03.2015 | 16:37 Редактор: Георги Стоянов
Австралия гони китайски инвеститор в недвижими имоти

Тази къща е купена от китайската компания Golden Fast Foods. Защо сега те са принудени да я продадат?

Пол Алън: Енджи, изглежда или поне така смята правителството, че те са нарушили правилата, а правилата са, че чуждестранните инвеститори могат единствено да купуват новостроящи се сгради и ако искат да купят съществуваща недвижима собственост, трябва да получат разрешение от Борда за надзор на чуждестранните инвестиции.

В случая те не са получили такова. Нека да погледнем къщата, за която става въпрос. Това е Villa Del Mare, така се нарича.

Още по темата

Много изискано имение на стойност 31 милиона долара – има 6 спални и се намира на абсолютно най-доброто място на брега на морето в Сидни в предградието Point Piper.

Тя беше  купена през ноември миналата година чрез серия кухи компании от Golden Fast Foods, която е подразделение на Evergrande Real Estate.

Финансовият министър Джо Хоки казва, че разрешение за тази покупка не е давано и сега те имат 90 дни, за да продадат собствеността, което не е особено дълъг период от време и някой определено ще се възползва от изгодната сделка, ако разполага със заделени около 30 милиона Енджи.

Да, 31 милиона долара, няма особено много купувачи в тази категория, така че нека видим, какво ще се случи. Може ли обаче да очакваме още подобни принудителни продажби. Може би някои големи сделки или това е просто единичен случай?

Пол Алън: Може да предположим. Ще е много странно, ако това е единичен случай, защото правителството обяви, че ще се намеси решително.

Има доста доказателства за това, че чуждестранни купувачи нарушават правилата. От 8 години насам обаче не е имало нито едно разследване.

Така че очакванията са, че наистина може да станем свидетели на нови подобни интервенции.

Това ще се отрази добре на имиджа на правителството, защото нарастващите цени на недвижимите имоти са много гореща тема тук в Австралия за момента.