Австралия може да подпише свободна търговия и с Индия до края на 2015

16.01.2015 | 15:58
Австралия може да подпише свободна търговия и с Индия до края на 2015

Австралийските вносни мита за Япония падат, след като влезе в сила споразумението за свободта търговия. Коментар от Сидни на Пол Алън от Bloomberg.


Големият победител е австралийското телешко месо. Вносните тарифи за Япония паднаха от 38,5% с 8% на 15 януари, когато влезе в сила споразумението за свободна търговия. И ще продължат да намаляват в следващите 15г. до около 20%, според това дали телешкото месо е прясно или замразено.

Но има дълъг списък на австралийски селскостопански продукти, които ще получат нулеви тарифи - например агнешко месо, плодове, вълна, вино и бира. Това са само няколко.

Почти никакви или много ниски тарифи върху млечните продукти и захар - което е разочарование, като имаме предвид протекционизма на Япония по отношение на селскостопанския сектор.

От страна на Япония идват продукти, които очаквахме. В Австралия ще се внасят повече електрически и домакински уреди, колите ще станат по-евтини тук, когато паднат тарифите. Не е изненада, защото Австралия вече няма автомобилна индустрия, която да защитава от 2017.

Но тази сделка насърчава двустранната търговия, която сега е за 64 млрд на година. Премиерите на двете страни казаха в съвместно изявление, че договорът е исторически за Япония и Австралия - най-големият от 1967, когато бе подписано търговско споразумение. Тогава то беляза възобновяването на отношенията след Втората световна война.

 

Май ще има още - предстоят договори с Южна Корея и Китай тази година, нали?

Точно така. Те бяха подписани в края на миналата година и бяха наречени от премиера на Австралия много важни търговски договори. Търговският министър е в Индия с 450-членна делегация. Очакваме много от Индия тази година, защото това ще бъде следващата стъпка за Австралия с подписването на договор за свободна търговия. Ендрю Роб има намерение да го осигури още тази година.