Производственият сектор в Турция се забавя през януари

02.02.2015 | 16:00
Производственият сектор в Турция се забавя през януари

Производственият в сектор в Турция е в стагнация през януари, след като производството, новите поръчки, износът и покупките са се понижили, въпреки резкия ръст на заетостта, показват последните данни за PMI в Турция, пише Хюриет.

Производственият сектор в Турция се забавя в началото на 2015, според индекса на мениджърските поръчки на HSBC за Турция, публикуван от Markit нан 2 февруари 2015.

"Производството, новите поръчки, износът и покупките всички са се понижили през януари, въпреки че заетостта продължава рязко да расте. Последните резултати от проучването показват и отслабващ инфлационен натиск", се казва в ъобщението.

 

Още по темата

Индексът PMI пада за втори месец до 49,8 през януари от 51,4% през декември 2014 след пет месеца на растеж, показват данните.

"Официалните данни на турската статистика показват, че износът на Турция за Близкия Изток се е понижил с 1% годишно през периода януари-ноември 2014, докато износът за Русия е паднал с 14%, а износът за Украйна има спад с 20%. Износът за ЕС от друга страна се е увеличил с 9%. За 2015 намалената прогноза за ръст в еврозоната и слабото евро представляват рискове за турския износ. Ръстът на вътрешното търсене от друга страна, може да се увеличи в началото на годината, на базата на монетарните стимули", се казва в доклада.

Ключов фактор зад влошения бизнес климат през януари е подновения спад на новите поръчки, последвал четиримесечния период на скромно увеличение.