Предстои спиране на още 81 влака

По думите на шефа на Холдинг „БДЖ“ ЕАД това ще случи на следващия етап по преструктурирането на дружеството

14.01.2015 | 17:58 Редактор: Мариета Иванова
Предстои спиране на още 81 влака

Спирането на 38 влака е първият етап, като се предвижда да бъдат спрени още 81 влака на следващия етап по преструктуриране на дружеството, заявил по време на заседанието на ресорната  парламентарна комисия изпълнителният директор на  Холдинг „БДЖ“ ЕАД  Владимир Владимиров. По думите му „ако субсидията за БДЖ се запази в размер на 140 млн. лв., ще има недостиг от 12,5 млн. лв. за извършване на най-наложителните ремонти,” пише агенция Фокус.

Владимиров подчертал, че санитарния минимум за ремонти е 25 млн. лева.

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще получи през 2015 г. 140 млн.лв., съгласно сключения договор между дружеството и държавата. Това е казал министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, днес
по време на заседание на Комисията по транспорт, информационни
технологии и съобщенията в Народното събрание.

Владимиров подчертал, че ефектът от мерки от спирането на влаковете и намаляването на персонала ще станат видими на един по-късен етап. Владимиров посочил още, че мерките не могат да бъдат реализирани за период по-кратък от 6-7 месеца, тъй като трябва да бъдат спазени определи процедури, включително и свързани с действащия колективен трудов договор.

„Дружеството трябва да покаже начин, по който вече няма да бъде на загуба, както и да представи по-дългосрочна визия“, коментира още Владимиров. Той допълнил още, че разчетите на дружеството за следващите две години също са в рамките на 140 млн. лв.

По-рано през деня министърът на транспорта Ивайло Московски коментира твърденията на  опозицията за спестени 40 млн. лв. в БДЖ. По думите на Московски в случая става дума за около 15 млн. лв. оперативна загуба на дружеството към момента и 25 млн. лв. за ремонт на подвижния състав. По време на правителственото заседание транспортният министър е посочил, че има предписание за спиране на 32 локомотива, „защото не са ремонтирани и са опасни за хората', посочват от правителствената пресслужба.