Дел: Над 10 компании се интересуваха от слизане от борсата

Основателят на Dell свали компанията си от борсата през 2013

05.12.2014 | 15:58 Редактор: Велко Каменов
Дел: Над 10 компании се интересуваха от слизане от борсата

Главният изпълнителен директор и основател на технологичната компания Dell, Майкъл Дел, говори пред Bloomberg за инвеститорския активизъм. На 29 октомври 2013 акциите на Dell официално бяха свалени от борсата след като бяха откупени от Майкъл Дел и частния фонд за дялови инвестиции Silver Lake Partners. Майкъл Дел сподели пред Bloomberg, че оттогава над 10 публични компании са влезли във връзка с него и са се интересували как Dell е преминала през процеса. Някои от компаниите са били по-големи от Dell, за чиито акции бяха платени близо 25 милиарда долара при свалянето на компанията от борсата.

Сделката обаче не се осъществи лесно, защото Дел срещна съпротива от страна на инвеститора активист Карл Икън, който притежаваше 8,7% от компанията. Инвеститорите активисти представляват самостоятелни инвеститори или група от инвеститори, които след като придобият голям дял от дадена компания започват да настояват за промени в управлението и стратегиите ѝ.

Майкъл Дел определи какво поражда основния проблем между основател, който управлява компанията си, и инвеститорите активисти. По думите му това е разликата в инвестиционния хоризонт. Инвеститорите активисти се интересуват от краткосрочни печалби докато основателят на компанията иска най-доброто за нейното развитие в дългосрочен план. Дел заяви, че има и положителни страни от дейността на подобен род инвеститори, но и поясни, че всяко нещо, стигнало до крайност, е негативно.