Богомил Николов: По-голямо недоверие ще провокира новото изчисление на сметките за парно

Хората искат да плащат това, което само те са ползвали, коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“

16.09.2014 | 10:18 Редактор: Мариета Иванова
Богомил Николов: По-голямо недоверие ще провокира новото изчисление на сметките за парно

Новата методика за изчисление на сметките за парно ще доведе до още по-голямо недоверие сред потребителите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциация „Активни потребители“  Богомил Николов.

Според промените през новия отоплителен сезон „няма да има точна разбивка как се формират сметките или каква част идва от топлата вода, каква от такса „мощност“, коментира Николов.

Той допълни, че хората искат да знаят максимално точно какво е личното им потребление и да са по-малко зависими от потреблението на съседите и на цялата сграда.  

Николов посочи, е сметките през този отоплителен сезон ще бъдат по-различни от тези досега най-вече за по-топлите месеци като ноември, април и май, когато се очаква сметките да бъдат по-високи.

„Заради новата методика през ноември и декември сметките ще са по-високи, за сметка на по-студените месеци. Това важи и за април и май. Дотам се стигна, защото много хора спекулираха като задаваха нулеви показателни, отлагайки плащането за края на сезона. В същото време топлинните счетоводители и други институции не успяха да ги убедят, че по-този начин плащат повече, отлагайки покриването на разходите за края на сезона, най-малкото защото се натрупва лихва,“ поясни Николов.

Чуйте и вижте цялото интервю от видео файла.