България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Драгомиров: Между 2 и 8% е ефективната корекция на цените за парно

Сериозният проблем е не увеличението на цените, а сгрешените и надписани сметки от ДКЕВР, подчерта експертът

11.06.2014 | 08:12 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Драгомиров: Между 2 и 8% е ефективната корекция на цените за парно

Ефективната корекция на цените за парно ще бъде не тази, която предлагат от ДКЕВР, а тази която са посочили от топлофикационните дружества - между 2 и 8%. Това заяви председателят на Съюза на енергетиците в България Николай Драгомиров в Сутрешния блок на телевизия България он ер. По думите му цените на парното не са добре обмислени и дори с малко да се увеличат, това ще доведе до отлив на клиенти.

"В топлофикациите се наблюдава - на едни цената се увеличава с 13%, а на други е намалена с 16%. Например от Топлофикация-Русе искат увеличение от 8%, а от ДКЕВР искат това увеличение да е с почти 19%. Това е прекалено голяма амплитуда," коментира Драгомиров.

Сериозният проблем е не увеличението на цените, а сгрешените и надписани сметки от ДКЕВР, подчерта експертът.

"Не може за едно двустайно жилище диапазона в сметките да бъде между 120 и 250 лв.," заяви експертът.

Според Драгомиров частично решение е да се поставят уреди, разпределители, които да отчитат дистанционно показателите и във всеки жилищен блок да бъдат поставени нови хоризонтални щрангове. По този начин цената на парното, ще се понижи.

Драгомиров коментира и предложението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за увеличение на цените на въглищата с около 5 лева. Според енергийния експерт, това няма да повлияе особено в сектора. Сериозният проблем са тежките условия на труд в топлофикация, отбеляза Драгомиров.  

Николай Драгомиров заяви, че протести в сектора непрекъснато има, но хората вече били стресирани и не вярват в институциите.

Чуйте пълния коментар на председателят на Съюза на енергетиците в България Николай Драгомиров в следващия видео материал: