Газовите преговори в Киев завършиха без резултат

16.06.2014 | 07:01
Газовите преговори в Киев завършиха без резултат

Преговорите за газа в Киев приключиха, но Газпром не промени позицията си. Официалният представител на Газпром Сергей Куприянов съобщи, че компанията очаква както преди изплащането на дълга от 1,9 млрд долара до 09&00ч. сутринта на 16 юни. Ако Украйна не извърши плащането, Газпром ще премине на предплащане.

В преговорите са участвали комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, председателя на Газпром Алексей Милер и премиерът на Украйна Арсени Яценюк. Срещата е приключила към 01:30ч. на 16 юни.

Украйна е изправена пред спиране на доставките, ако не плати.
Комисар Йотингер съобщи пред репортери в Киев, че е направил компромисно предложение на преговорите в неделя, но Москва го е отхвърлила.
Той е предложил 1 млрд долара да бъдат платени незабавно, а след това месечни вноски, както и цена от 385 долара за 1000 куб.м газ през зимата и около 300 долара през лятото, но Газпром не е приел пакета.

Според министъра на енергетиката на Украйна Юри Продан страната е готова за ограничаване от Русия на доставките на гориво. "Сега в хранилищата има над 13,5 млрд куб.м газ. Украинската страна е готова за такова развитие на събитията. Свършихме достатъчно сериозна работа, свързана с увеличаване на реверсивните доставки от Европа и смятам, че заедно с ЕК ще търсим пътища за увеличение на реверсивните доставки от европейските страни", заяви Продан, цитиран от РИА Новости.

Изявлението на Гюнтер Йотингер - във видеото.