Марк Мобиус: Ситуацията в Украйна ще се реши мирно между ЕС и Русия

Нещата в ЕС се развиват бавно – говорим за период от около година, коментира пред Bloomberg финансистът

15.06.2014 | 18:00 Редактор: Мариета Иванова
Марк Мобиус: Ситуацията в Украйна ще се реши мирно между ЕС и Русия

Ситуацията в Украйна ще намери мирно решение, като много екстремисти ще опитат да нажежат ситуацията, смята Марк Мобиус*, изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group. Пред Bloomberg Television той коментира протестите в Бразилия и защо Саудитска Арабия е привлекателна за инвестиции. Ето какво каза той:

Как преценявате ситуацията в Украйна?

Марк Мобиус: Смятам, че ситуацията в Украйна ще бъде разрешена мирно между Европейския съюз и Русия.
Разбира се, има много екстремисти, които ще се опитат да ескалират ситуацията, но според мен, Русия няма интерес да придобие Източна Украйна. Не мисля, че това влиза в плановете им.

Да, определено се надяваме, че не им влиза.

Марк Мобиус: И си мисля, че това, което ще се случи, е, че те ще постигнат някакво споразумение. Нещата в ЕС се развиват бавно. Те не действат особено експедитивно. Така че, говорим за период от около година, в който всичко ще бъде изгладено. Тогава украинската икономика ще продължи да расте.

Какво правите в момента с украинските облигации?

Марк Мобиус: Аз  не се занимавам с облигации, въпреки че знам, че притежаваме такива. Що се отнася до фондовия пазар, ние все още държим украински облигации и не ги продаваме.

Добре. Ще отидете ли на Световното по футбол?

Марк Мобиус: Искаше ми се да можех, но програмата ми е твърде натоварена. Бях там за карнавала, така че това ми стига.

Това е чудесно. Какво е отношението ви към Бразилия? Очевидно пазарните настроения сега са доста негативни.

Марк Мобиус: Добрата новина е, че демонстрациите срещу правителството, вероятно ще доведат до промяна на политиките на правителството, що се отнася до бюрокрацията и корупцията.

Смятате ли, че Световното първенство ще донесе нетна икономическа полза на Бразилия?

Марк Мобиус: Да, определено, защото първенството ще изведе Бразилия пред погледите на инвеститорите. И това, което те ще видят, като цяло ще им хареса.

Къде в Бразилия могат да бъдат открити добри сделки?

Марк Мобиус: Точно сега може да погледнем сектора за производство на напитки. В тази сфера има невероятен растеж. Също така в потребителския сектор като цяло. Там има много добър растеж. След това в земеделието. Това е много богата страна. Храните като цяло. Говоря не само за продукти, предназначени за вътрешния пазар, но и за износ.

Казвате, че е добре, че хората протестират, но усещането е, че растежът на средната класа в страната се забавя и сценарият за бърз растеж на развиващите се пазари, на който всички се надяваха, някак си не се сбъдва.

Марк Мобиус: Добрата новина е, че всеки вече има смартфон или мобилен телефон и  всички научават, какво се случва и протестират. Могат да се съберат много бързо. Станахме свидетели на това в Бразилия и във всички тези други страни по света.

Тази комуникационна революция има много положителен ефект за това, че води до прозрачност.

Току-що празнувахте тези невероятни 25 години от началото на кариерата си.

Марк Мобиус: Благодаря.

Когато се обърнете назад, коя смятате, че е била най-добрата инвестиция, която сте направили?

Марк Мобиус: Най-добрата инвестиция е компания, наречена China High Speed Gear. Ние инвестирахме в нея и цената за период от 2 години нарасна 17 пъти.  Добра инвестиция.

Също така казвате, че сте научили някои уроци по пътя.

Марк Мобиус: Да.

Каква е най-лошата инвестиция, която сте правили?

Марк Мобиус: Споменахме Paddy преди малко. Това не беше добра инвестиция. Но всъщност не изгубихме много. Все пак не беше добра инвестиция. Мога да говоря цял ден за лоши инвестиции.

Когато си лягате, за коя инвестиция сте най-развълнуван преди да заспите?

Марк Мобиус: Точно сега, не мога да ви кажа името, защото все още купуваме, но тя е свързана с потребителския сектор.

В коя част на света?

Марк Мобиус: Азия.

Значи в Азия. В Китай?

Марк Мобиус: В Азия.

Добре. Това е достатъчно. Как са разпределени парите ви сега? Каква част от тях са в кеш, каква са в акции?

Марк Мобиус: В кеш държим много малка сума. 2%.

Кажете ни за личните си инвестиции?

Марк Мобиус: Моите лични инвестиции са във фондове на развиващите се страни и също така в недвижимо имущество. За съжаление имам твърде много кеш. Трябва да инвестирам този кеш.

Защо все още не сте инвестирали този кеш?

Марк Мобиус: Нямам време да се занимавам със собствения си инвестиционен портфейл. Това е проблемът. Знаете, аз не купувам акции. Това е така заради закона, който ме ограничава, тъй като управлявам портфейлите на клиенти.

Има много усложнения, ако реша да правя това. Така че, аз трябва да купувам фондове. И аз наистина го правя, но трябва да избирам и да се занимавам с цялата административна процедура и нямам време кога да го правя.

Кажете ни за Близкия изток. Има ли страна, където искате да купувате сега?

Марк Мобиус: Саудитска Арабия е наистина доста интересна и не е скъпа.

Защо?

Марк Мобиус: Защото имат ограничения върху чуждестранните инвестиции, така че когато отивате на този пазар, трябва да го направите чрез тези посредници и това забавя самия процес.

Какво ще кажете за Турция?

Марк Мобиус: Турция, да.

Може би не трябва да се притесняваме, въпреки това, което виждаме по телевизията. Ердоган все още е доста популярен. Трябва ли да се притесняваме за Турция?

Марк Мобиус: Има много страхотни компании в Турция и ако правителството не е твърде репресивно, то тогава Турция е страхотно място за инвестиции.
 
Смятате ли да се пенсионирате? Ще си кажете ли- стига толкова?

Марк Мобиус: Нямам такива планове. Ще работя, докато мога.

* Марк Мобиус, изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group, работи в Templeton от 1987. В момента управлява изследователския екип на компанията, базиран в офиси в 18 глобални развиващи се пазари.

Д-р Мобиус инвестира на глобалните развиващи се пазари вече повече от  40 години. Получавал е различни награди, като през 2011 е включен в класацията “50 най-влиятелни хора" на Bloomberg Markets Magazine. Носител е на приза Emerging Markets Equity Manager през 2001, присъден от International Money Marketing, включван е в “Топ 10 финансови мениджъри на 20 в.” през 1999 от Carson Group, “Фонд номер едно на пазара на развиващите се пазари” през 1998 от Reuters, “Пръв финансов мениджър на годината” от CNBC през 1994 и др.