Вучков настоявал за стартиране на нова процедура за главен секретар на МВР

От стенограмата на заседанието на МС става ясно, че той не е предлагал конкретни имена за поста

04.03.2015 | 17:31 Редактор: Мариета Иванова
Вучков настоявал за стартиране на нова процедура за главен секретар на МВР

Трябва да стартира процедура за определяне на главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР), председател на ДАНС и председател на Държавна агенция „Технически операции“. В противен случай можем да окажем в някакъв порочен юридически кръг, от който трудно може да има излизане.

Това е коментирал министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на днешното заседание на Министерския съвет, на което подаде оставка, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството.

На заседанието на министрите Вучков е повдигнал въпроса за процедурата по назначаването на трите длъжности, която е заложена в новия Закон за МВР, който влезе в сила в края на януари.

„Аз съзнавам, че правната уредба не е съвършена, защото присъствах на дебатите в пленарна зала, където многобройни промени се правеха между първо и второ четене, и в самата пленарна зала. По един начин изглеждаше законопроектът, когато беше внесен, по съвсем друг начин – когато беше гласуван в пленарна зала на второ четене. Но аз имам становище, което е споделено с много юристи, че променената правна рамка изисква стартиране на процедура за назначаване на главния секретар на вътрешното министерство в новите процедурни нормативни условия“, посочва Вучков.

Той обяснява, че в петък е изпратил писмо до Министерския съвет, с което е поискал стартирането на процедурата, като освен за главния секретар на МВР е поискал и процедури по отношение на ръководителите на ДАНС и ДАТО. Имена обаче Вучков не е посочвал, става ясно от изказването му пред министрите.

Още в петък Вучков е получил отговор от госпожа Галина Маринска – директор на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет. Становището й гласи, че в Закона за МВР няма преходна разпоредба, която да се отнася до заварените на посочените длъжности лица, и предвид отсъствието на преходна разпоредба няма основание за стартиране на процедури по назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на ДАТО.

Веселин Вучков припомня, че на 3 юли 2014 г., когато влезе в сила нов Закон за МВР предишното правителство е било изправено пред абсолютно същата ситуация – влиза в сила нов Закон за МВР, който предвижда нов механизъм за назначаване на главния секретар на ведомството.

„До 1 юли миналата година главният секретар на МВР се назначаваше с указ на Президента. Новият закон, прието предложение на предишния министър Йовчев, изискваше главният секретар да се назначи с решение на Министерския съвет, без да се казва какво става с фигурите, които към този момент заемат тези постове. Тоест, и миналата година сме имали нов закон, предвиждащ нов процедурен механизъм, без да урежда с преходна разпоредба статута на действащия главен секретар“, коментира Вучков.

Въпреки че липсва такава преходна разпоредба, както и в момента, приложена е новата процедура, без изрично да бъде освобождаван от поста тогавашният главен секретар на вътрешното министерство. Решението от 3 юли 2014 година директно се позовава на новия текст на новия Закон за МВР и гласи единствено: „Назначава Светлозар Стоянов Лазаров на длъжността „Главен секретар на МВР“ за срок от 5 години“, допълва Веселин Вучков.

„Ако приемем, че стартирането на новата процедура би било порочно, както е становището на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет от петък, то в същата степен и процедурата от 3 юли 2014 година е порочна. Но няма как и двете твърдения да са верни – това е дълбокото ми убеждение“, казва още вътрешният министър в оставка.

На заседанието премиерът Бойко Борисов е изчел пред министрите становището на дирекция „Правна“ на Министерския съвет, цитирано от Веселин Вучков. След това той подчертава, че „няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел“ и пожелава на Вучков „приятна работа в парламента!“

„Оттук нататък, когато решите да си коментирате правните рамки, коментирайте си ги юристите, аз не съм юрист. Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат или не“, коментира Борисов.

"Оттук нататък ви моля всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е. Благодаря за юридическата консултация. С това по тази тема приключваме“, казва още премиерът.