Надежди за връщане на оставката на Вучков

Към момента Цветанов не мисли да се връща на поста- министър на вътрешните работи

04.03.2015 | 14:21 Редактор: Мариета Иванова
Надежди за връщане на оставката на Вучков

Ако заявлението на министъра на вътрешните работи не стигне до Народното събрание, което има последната дума дали да я приеме или не, то молбата е била оттеглена. Това обясни в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Има възможност оставката да бъде оттеглена“, заяви още Цветанов. Той допълни, че към момента не мисли да се връща на начело на МВР.

В същото време мнозинството се зае да увещава Веселин Вучков да размисли и да остане в кабинета, въпреки че от Министерски съвет потвърдиха, че оставката му е била приета, пише Dnes.bg.

Шефът на групата на ГЕРБ в парламента обясни, че това е един от най-тежките постове в правителството.

Цветанов коментира още, че ако Вучков все пак си тръгне от кабинета, право на премиера ще е да посочи негов наследник, а депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят.

След среща с мнозинството Вучков заяви, че не е склонен да размисли и да оттегли подадената оставка.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов определи подадената оставка като „ченгеджийски номерца“ и то "във важен ден като днешния", когато в страната на посещение са директорът на ФБР и президентът на Азербайджан.

„Политически правилно ли е, подкрепящо правителството ли е това, изнудване ли е“, попита той. Борисов изтъкна, че редица директори на ФБР, ЦРУ, Сикрет сървис, са казали, че са работили добре с него вече 15 години.

„Нима в парламента има някой по-разбирач по службите и какво да се направи в МВР или кой колко струва там. Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тези номерца“, попита той.

И ГЕРБ, и Реформаторите обявиха, че ще проведат срещи с него, за да изяснят мотивите му за оттеглянето и да се прецени има ли възможност той да остане на поста си.

Шефът на групата на ГЕРБ в парламента обясни, че това е един от най-тежките постове в правителството.

Цветанов обясни и че, ако Вучков все пак си тръгне от кабинета, право на премиера ще е да посочи негов наследник, а депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят.

Меглена Кунева на свой ред коментира, че Вучков е подал оставка по лични причини.

"Мотивите са лични, има такива случаи, в които човек просто трябва да вземе своето решение, и не аз трябва да ги коментирам. Това, което мога да коментирам, е, че няма да се усети никакви сътресения в сектор „Сигурност“, партиите, които подкрепят мнозинството, ще проведат своя разговор и ще намерят решение за това, че министърът е поел своя личен път“, заяви тя.

По думите й работата с Вучков е била ползотворна.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов коментира, че няма случай досега след първите 100 дни министър на вътрешните работи да си подаде оставка.

Според него оставката показва нестабилност на правителството и тя няма как да не притеснява социалистите.

Кунева обаче го увери, че няма да има трусове и дори за момента бежанският поток не се е засилил.

Цветанов също посочи, че подадената оставка не дава индикации за нестабилност в кабинета.