Председателят на ВКС призова ръководството на СГС да подаде оставка

Главният прокурор пък поиска ВСС да отстрани временно Владимира Янева заради досъдебното производство за нерегламентирано използване на СРС

19.02.2015 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Председателят на ВКС призова ръководството на СГС да подаде оставка

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова на днешното заседание на Висшия съдебен съвет /ВСС/ председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и заместниците й да подадат оставки, съобщава БТА.

По-рано днес Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника й и ръководител на Гражданската колегия на съда Богдана Желявска.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска ВСС да отстрани временно Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство за нерегламентирано разрешаване за използване на специални разузнавателни средства. Владимира Янева беше поканена от ВСС да бъде изслушана в 14.30 часа, но към момента тя не се е явила.

Лозан Панов напусна заседанието на ВСС, но уточни пред журналисти, че причината е присъствието му на общите събрания на съдиите от ВКС. Той посочи, че предложението за дисциплинарно производство е с голямо съдържание и факти за нарушения и заяви, че според него почтеността изисква Владимира Янева да подаде оставка.