Владимира Янева подписала разрешенията за СРС-та за „Червеи"

Главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че по разработката "Червеи" ще има повдигнати обвинения

12.02.2015 | 17:14 Редактор: Васил Детелинов
Владимира Янева подписала разрешенията за СРС-та за „Червеи

Председателят на Софийски градски съд Владимира Янева е дала разрешение за за прилагането на специални разузнавателни средства по разработката Червеи. Това стана ясно от думите на директора на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Днес, по покана на правосъдния министър Христо Иванов, Рашков представи пред ВСС резултатите от проверката в сектор Сигурност на МВР. Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че по разработката "Червеи" ще има повдигнати обвинения.

Аферата "Червеи" е започнала през септември 2013-та. Всичко обаче ставало без знанието на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, обясни Бойко Рашков. Доказателство за това било липсата на подписа му под разрешителните. Разрешителни са били искани три пъти. Първият път - за 2 месеца, а впоследствие и 2 продължения за по 4 месеца. 

 

В случая има данни за извършено престъпление, коментира Бойко Рашков, според когото обаче прокуратурата трябва да прецени доколко това е така. Тя вече била сезирана. Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че не знае кой е съдията, давал разрешенията за подслушвания. Самият Иванов се е запознал с доклада, но отказа коментар по него. Всичко било секретна информация. Главният прокурор Сотир Цацаров бе категоричен,че ще има обвинения по разработката „Червеи“. Еднотото със сигурност ще е за това как е образувано специалното разузнавателно средство. Вече вървели разпити на всички лица по случая.

Според Цацаров проблемът с разрешенията за СРС можел да се реши ако се създаде информационна система, в която да се следи какви разработки се разрешават. По думите му, ДАНС и МВР били противници на тази идея. Владимира Янева не бе открита за коментар. Такъв бе отказан и от ВСС, защото всичко по темата било секретно.