Министър Москов: Забраните за пушачи няма да се затягат

Вредата от цигарите ще бъде записана в нов закон

17.02.2015 | 16:50 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Москов: Забраните за пушачи няма да се затягат

Няма да бъде върнат старият режим на пушене, когато имаше зали, свободни за цигари и такива, в които бяха забранени. Това категорично заяви здравният министър Петър Москов в кулоарите на парламента, предаде Dnes.bg. Едва ли обаче забраните ще станат по-рестриктивни от сега, добави министърът.

Здравният министър съобщи, че вредата от цигарите ще бъде записана в нов закон, който подготвя здравното министерство. Той припомни, че става дума за въвеждане на общи мерки за намаляване на „вредностите“. Очаква се с него да се сложи акциз върху храни, съдържащи над вредния праг трансмастни киселини, сол, мас, захар, кофеин и др. Според Москов тези опасности трябва да залегнат в една обща стратегия за борба с тях.

Москов отказа да коментира бъдещия конкурс за шеф на НЗОК и дали РБ ще има свои кандидати за поста на Румяна Тодорова. Мястото се оваканти, след като мандатът на досегашния директор изтече.

"Нека първо критериите и правилата за избор да бъдат определени от парламента на 18 февруари." - каза Москов и допълни, че след като критериите станат ясни, ще се мисли и за кандидатури.