Пушачите в света достигнаха 1 милиард

Най-много жени пушачи има в Гърция и България

08.01.2014 | 12:26
Пушачите в света достигнаха 1 милиард

Броят на пушачите по света достигна почти един милиард, показват данни, публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Статистиката сочи, че най-голям брой жени пушачи има в Гърция и България, съответно 34,7% и 31,5%. След тях в списъка се нареждат дамите в Австрия, Франция и Белгия.

Според данните броят на пушачите в света е по-голям от този през 1980 г., а тютюневите изделия стават все по-популярни в държави като Китай, Русия и Индия

Американската медицинска асоциация посочва, че броят на пушачите се увеличава, въпреки че се отчита общ спад на процента на потребителите на тютюневи изделия през последните десетилетия.

Процентът на мъжете пушачи през 1980 г. е бил 41 на сто, докато днес той е 31%. Преди 34 години 10,6% от жените са били пушачи. Данните за 2012 г. показват, че техният брой възлиза на 6,2%.

В Китай, Гърция, Ирландия, Италия, Япония, Кувейт, Корея, Филипините, Уругвай, Швейцария и Русия има най-голям риск за здравето на хората.

Проучването за 2012 г. показва, че най-много пушачи тогава е имало сред мъжете в Източен Тимор – 61%. След тях се нареждат тези в Индонезия (57%), Армения и Русия.