Правителственият самолет е кацнал безпроблемно на летище София

Обновена в 21:38ч.

11.02.2015 | 21:01
Правителственият самолет е кацнал безпроблемно на летище София

Правителственият фалкон /Dassault-Falcon-50/ се приземи безпроблемно на летище "София".

Малко след излитане за Брюксел пилотът е установил, че левият колесник не се прибира. Самолетът е направил няколко облитания над летището, след което е кацнал нормално.

Пътуването до Брюксел ще се извърши с втория правителствен самолет Airbus A319, съобщи министърът на транспорта на брифинга след инцинента.


Правителственият самолет не е затворил главния колесник при излитане за Брюксел, около 20ч. на 11 февруари 2015.

Самолетът е кръжал над летището, след което е кацнал безпроблемно. Не е било правено аварийно кацане, съобщиха от летище София.

Министър-председателят пътува за Европейския съвет в Брюксел на 12 февруари 2015.

/Снимка: Йоана Недева-Правителственият ВИП, летище София/

 

Пилотът е съобщил за проблема на първата минута след излитане. Самолетът е бил пълен с гориво догоре и е трябвало машината да кръжи над града.

Министър Московски потвърди, че става дума за "малкия Фалкон", към Отряд 28:

"Преди да започне обстойна експертиза от лизенциран експерт от чужбина - швейцарската компания, която обслужва самолета, не може да се дават подробности.

Технически проблем не е позволил да се затвори левия колесник. Екипажът според правилата взел решение да уведомят министър-председателя и екипа, с който е пътувал и е било взето решение да се извършат определен брой облитания за изразходване на част от горивото.

Кацането не е било аварийно, а нормално, подчерта министър Московски.

Бяха взети мерки от всички институции на летището.

Оттук нататък самолетът е на стоянка, запечатан, под охраната на НСО. Утре ще пристигне екип от Швейцария, от компанията с договор за сервизиране на Фалкона и ще изработи експертизи и доклади, за да се прецени дали проблемът е технически или има други варианти", каза Московски.

Според министъра на транспорта до момента не е имало технически доклад, който да е констатирал неизправност на самолета.

"Случи се за пръв път - невъзможност на левия колесник да се прибере", каза Московски.

Пътуването до Брюксел на правителствената делегация с министър-председателя ще се извърши с другия правителствен самолет Airbus 319, стана ясно от брифинга в 21:30.

На брифинга на ВИП-а на летище София присъстваха министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, шефът на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова.

/Снимка: Йоана Недева-Правителственият Airbus A320, летище София/


 

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел на 12 февруари 2015 за ситуацията в Украйна. Очаква се да приемат декларация, призоваваща за сигурност на гражданите, превенция срещу радикализацията и сътрудничество с международните партньори. Ще се обсъди и икономическия и паричен съюз.

Транспортният министър Ивайло Московски даде  извънреден брифинг тази вечер след инцидента. Подробностите във видеорепортажа на Йоана Недева: