ЕК не вярва да се стигне до компромис за Гърция тази седмица

10.02.2015 | 13:56
ЕК не вярва да се стигне до компромис за Гърция тази седмица

/Снимка ЕК: министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Европейския съвет Доналд Туск, Брюксел, 4.2.2015/

Още по темата

Новото правителство на Гърция каза, че ще анулира около една трета от дълга и икономическите мерки, които страната подписа като ангажимент срещу международната помощ, докато Германия не показва признаци на отстъпление от решението си за затягане на условията за помощ на Гърция, съобщава WSJ.

Междувременно висш френски представител разсея надеждите за компромис, като заяви, че желанието на гръцките избиратели, които избраха крайнолявата антиевропейска партия Сириза преди месец, трябва да се уважават.

 

САЩ подчертаха силно нуждата от спазване на ангажиментите към политиката на валутни курсове по време на срещата в Истанбул, призовавайки страните да не използват валутите, за да насърчат износа си, каза представител на американското Министерство на финансите, цитиран от Ройтерс.

"Джак Лю силно наблегна на това, че сме много ясно насочени към предотвратяване на манипулациите на валутните курсове на търговските ни партньори с цел получаване на превъзходство", е казал източникът на Ройтерс.

 

ЕК не вярва да се стигне до компромис тази седмица по гръцкия дълг, съобщава Фигаро. Министрите на финансите на страните от еврозоната ще заседават извънредно на 11 февруари в Брюксел, където на 12 февруари ще се проведе Европейският съвет.

"Това е следващите етапи, но засега не очакваме да бъде постигнато окончателно споразумение, нито на Европейския съвет", заяви говорител на Комисията на пресконференция, цитирана от АФП.

"Има интензивни контакти между президента на Комисията, гръцкия премиер Алексис Ципрас и всички участници в еврозоната. Но засега всички тези контакти не дават резултат".