НС прие промени при назначаването на главния секретар на МВР

За поста ще е необходимо предложение на МС и указ на президента

11.02.2015 | 16:28 Редактор: Мариета Иванова
НС прие промени при назначаването на главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР да се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Това приеха народните представители при гласуването на второ четене на текстове от промените в Закона за МВР, предаде БТА.

С това решение се променят законовите разпоредби, гласувани от предишния парламент, според които главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок пет години.
Както и досега, главният секретар може да се подпомага от заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи.

Заместникът на главния секретар ще изпълнява функции, възложени му със заповед на главния секретар, след съгласуване с министъра на вътрешните работи.

За главен секретар и заместник-главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани лица, които отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба по този закон и притежават не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината - на ръководна длъжност, е записано в приетите от народните представители текстове.

МВР вече ще има административен секретар, решиха още депутатите. На позицията може да бъде назначен държавен служител, който е изпълнявал ръководна длъжност в МВР не по-малко от пет години. Той се назначава от министъра на вътрешните работи чрез подбор, основан на професионални качества.

Административният секретар подпомага министъра на вътрешните работи при изпълнение на неговите функции като планира, организира и контролира спомагателните дейности в МВР; разработването и прилагането на мерки за недопускане на конфликт на интереси и условия за корупция; взаимодействието с други държавни органи, неправителствени организации и синдикати.

За изпълнение на функциите си административният секретар има право да получава информация от всички структури на МВР.

Четин Казак /ДПС/ попита дали административният секретар не е "своего рода партиен секретар" в системата на МВР.
В отговор заместник-министър Красимир Ципов посочи, че идеята за създаването на длъжност административен секретар е свързана с извършването на типично административни дейности. Ципов каза, че секретарят ще се занимава с работещите в МВР, които ще са със статут на държавен служител.