България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Радулов: Несигурността управлява в МВР

Криминогенната обстановка показва, че като че ли престъпният свят е оставен да прави това, което си иска

14.01.2015 | 10:36 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Радулов: Несигурността управлява в МВР

Криминогенната обстановка показва, че като че ли престъпният свят е оставен да прави това, което си иска. Това коментира експертът по сигурност Николай Радулов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него причината се крие в честата смяна на ръководства в МВР.

"На първо място го свързвам с прекалено честите смени на ръководството на министерството на вътрешните работи, което докарва до ступор служителите. Неизвестността за това какво ще следва и какви ще са тези промени - сега имахме една Карта, а при предишното управление друга, което е свързано с промяна на статута на служителите. Несъмнено трябва да се оптимизира работата на МВР и прекаленото големият брой чиновници. Не знам дали си спомняте, но и предният вътрешен министър имаше подобни планове, но когато стигна до осъществяването им, осъзна, че администрацията много трудно може да бъде бутната и за това съкращенията се извършиха в рамката на невзетите щатове. Така че наличието на тази несигурност плюс един главен секретар, който не е уважаван от служителите си и от обществото - очевидно е, че несигурността управлява МВР." - коментира Радулов.

Напоследък има тенденция към зачестяване на убийствата, смята Радулов. По негови думи очевидно е, че има някакъв Ренесанс на убийствата, подобно на тези около 160 -165 убийства след 2000г.

"Убийството в Пазарджик е едно от няколкото, които станаха през последните 10 дни. Преди около два дни беше намерен труп на лице под моста на НДК-а, в самия център на София. Преди десетина дни бяха застреляни пред дома си други двама софийски граждани, като че ли без никакви следи, въпреки че пред блока поне някакъв свидетел да има от живущите там." - съобщи Радулов.

Трябва да имаме в предвид, че хората, които се занимават с този вид престъпна дейност са много чувствителни към това, колко е възможно да извършат такива престъпления безнаказано, коментира Радулов. По негови думи очевидно е, че се усеща, че има един луфт в момента, който създава известна сигурност на престъпниците. Почти всеки ден имаме въоръжени грабежи, почти всяка вечер има кражби на луксозни автомобили, допълни експертът.

"Разкриват се тези кражби, които са свързани с личността на собственика - ако собственикът е някое известно лице, както племенникът на Бойко Борисов, колата се намира. В противен случай е много трудно." - допълни Радулов.

От 2011г. насам продължават опожаряването на автомобили, заяви Радулов. По негови думи почти всяка нощ някъде в България горят автомобили по различни причини.

Днес и сега българският гражданин е застрашен от неучастието на МВР в живота му, смята Радулов.

Чуйте: