Повече пари за БДЖ – Пътнически превози

Кабинетът отпусна още 40 млн. лв. за железниците

21.01.2015 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
Повече пари за БДЖ – Пътнически превози

Правителството отпуска 40 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на МТИТС за 2015г., съобщи МС. Средствата, които се осигуряват от централния бюджет, са допълнение на средствата, включени в чл. 24 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. за „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД. Те ще създадат предпоставки за изпълнение на извършваните обществени превозни услуги и за осигуряване на нормални условия за пътуване на ползващите железопътен транспорт.

Припомняме, че след като беше обявено, че на 12 януари БДЖ спира от движение 38 влака, а други 10 ще се движат, но със съкратен маршрут, последваха протести на синдикатите, на граждани, на кметове на общини.

Това доведе до спиране на обявеното само преди дни намерение за реформи в БДЖ. На 20 януари транспортният министър съобщи, че няма да има повече спиране на влакове и ще бъдат възстановени част от спрените влакове. Министър Московски допълни, че до средата на януари трябва да бъде готова Стратегията за българските железници.