400 души блокираха влакове край Карлово

Исканията им бяха министерството да пусне 9 от спрените 12 влакови композиции

17.01.2015 | 12:14 Редактор: Ирина Георгиева
400 души блокираха влакове край Карлово

Над 400 души блокираха три пъти жп линията на гарата в Карлово. Това се случи въпреки решението на държавата, че БДЖ няма да спира повече пътнически влакове, съобщават репортерът Илиян Велков и операторът Нешо Петров.

Недоволните излязоха на жп линиите и спряха влака от Бургас за София. Сред тях бяха служители на железниците, много студенти, работещи и пенсионери от региона. Исканията им бяха министерството да пусне 9 от спрените 12 влакови композиции, защото хиляди остават без транспорт до работните си места.

"Има много пътуващи студенти, които трябва да ходим на лекции и работници, които сутрин закъсняват за работа и няма с какво да се прибират." - отбеляза един от протестиращите студенти.

На място за разговори с протестиращите пристигна  министърът на транспорта Ивайло Московски, който се ангажира да бъдат пуснати 8 от спрените влакове. 

"Решението, което на 16 януари взехме съвместно с министъра на финансите Владислав Горанов и представителите на синдикатите е следващата сряда да внесем постановление на Министерски съвет, с което да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД." - заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на жп гарата в гр. Карлово.

Министър Московски добави, че това ще позволи на държавния железопътен превозвач да отмени спирането на пътнически влакове.

Транспортният коментира, че ще бъде ревизиран графика за движение на спрените 38 влака, така че превозът на пътници да се осъществява нормално и добави, че ще бъдат възстановени всички влакове, за които е технически е възможно, защото за някои от возилата има предписание, че не са безопасни.

"Наредил съм ръководството на БДЖ да проведе срещи с кметовете по места и с тях да бъде обсъдено кои са най-удобните влакове за техните жители, така че да бъде изготвен график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората." - информира още министър Московски.

"Стратегията за реформа и развитие на БДЖ ще бъде внесена в НС, за да бъде разгледана и приета от всички депутати. Това ще гарантира, че тя ще бъде изпълнявана, от което и да е ръководство на жп превозвача, както и от всяко следващо правителство." - съобщи министър Московски.

Министър Ивайло Московски се срещна с жителите на гр. Карлово и изслуша техните предложения и искания, свързани с движението на влаковете и развитието на българските железници. Лично, министърът ги информира, че ще бъдат възстановени за движение 8 влака, които ще спират на тяхната железопътна гара.

Обръщам се и към 32-та служители от Локомотивното депо в Карлово – то няма да бъде закривано и трябва да бъдете спокойни, ще запазите своите работни места, заяви министърът.

Искам България да има стабилна железница и ще работя за това, каза министър Московски на тръгване от Карлово.

Чуйте:

Протести заради спрените влакове има още в Горна Оряховица, Варна, София и врачанското село Бели Извор.

На централната гара в София протестът мина под мотото „Железница в България – да или не”. Над 60 бяха протестиращите железничари. Част от тях поискаха оставката на изпълнителния директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров. Протестиращите заявиха, че уповестеното решение, че няма да бъдат спирани влакове, не ги удовлетворява. По думите им протестите ще продължат, докато обещанията на министър Московски не бъдат изпълнени.

Протестът ще спре, когато влаковете бъдат пуснати и има нормално разписание, заяви Магдалена Маркова, служител на БДЖ за България Он Ер. Според протестиращия служител има пътници непрекъснато. 

"От ръководството на БДЖ лъжат, че влаковете не са отменени.  Аз живея във Волуяк до София. Имаше влак 11:20. Ето на 17 януари идвам и понеже съм в болничен не знаех, че е махнат влакът - няма го. Те казват, че влаковете не са спрени, а влаковете са отменени и спрени. Не вярвам на никой - нито на властта, нито на БДЖ." - смята Маркова.

Няма последователност в посока оздравяване на дружеството, а има последователност в посока ликвидация на дружеството, подчерта Даниела Вуковска, координатор Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт.

"Протестът ще продължава, тъй като продължава и унищожението на БДЖ. Освен това няма и окончателно решение в крайна сметка какво се случва от тук нататък с дружеството, дори и отново да бъдат пуснати отново влаковете. Няма последователност в посока оздравяване на дружеството, а има последователност в посока ликвидация на дружеството, тъй като много активи бяха продадени, продължава да се реже подвижният състав. Като цяло няма подобрение на услугата и няма равнопоставеност в транспорта като това е задължение на МТИТС и на държавата, а не на БДЖ." - допълни Вуковска.

Чуйте: