Повечето от спрените влакове ще бъдат пуснати отново, обещаха от БДЖ

Графикът за движение на влаковете за 2014/2015 г. ще бъде ревизиран, посочват от железницата

16.01.2015 | 17:31 Редактор: Мариета Иванова
Повечето от спрените влакове ще бъдат пуснати отново, обещаха от БДЖ

Голяма част от спрените на 12 януари влакове ще бъдат пуснати отново в движение, потвърдиха от БДЖ ЕАД.

Графикът за движение на влаковете за 2014/2015 г. ще бъде ревизиран, като ще бъдат взети под внимание обоснованите искания на областните и общински управи в различни региони на страната, съобщават от компанията в съобщение до медиите.

За част от спрените влакове няма да има техническа възможност за възстановяване, поради проблеми със състоянието на тяговия подвижен състав /локомотиви и мотрисни влакове/ и с цел гарантиране на безопасността на осигуряваната транспортна услуга.

Процесът по възстановяването на спрените от движение влакове изисква определено технологично време, и това ще бъде факт не по-рано от 1 февруари 2015 г., съобщават от превозвача.

На среща днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов се договориха да няма спиране на пътнически влакове от 1 февруари.

Министър Горанов се ангажира да бъдат преведени 40 млн. лв. към субсидията на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, необходими за изпълнение на пътническата услуга. Днес стана ясно и че до началото на февруари ръководството на БДЖ ще трябва да изготви стратегия за финансово стабилизиране на компанията. В нея ще бъде включена и инвестиционна програма за период от най-малко 7 години.

 

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Цветан Атанасов: